Varșovia a blocat summitul Uniunii Europene

Capitalism Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Donald Tusk
loading...
Donald Tusk

Varșovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a anunțat premierul Beata Szydlo, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Donald Tusk, care conduce instanța ce îi reunește pe liderii celor 28 de țări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceștia, până la sfârșitul lui noiembrie 2019, în pofida opoziției țării sale natale.

“Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid”, a subliniat Beata Szydlo în cursul unei conferințe de presă, denunțând un “precedent periculos”.

Conflictul declanșat de premierul polonez nu pune sub semnul întrebării realegerea lui Donald Tusk, pentru că este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificată.

Polonia, al cărei guvern naționalist și conservator întreține relații tensionate cu Bruxellesul pe tema respectării statului de drept, a creat o situație inedită propunând un candidat alternativ la Donald Tusk, fostul său prim-ministru liberal, care a candidat pentru al doilea mandat.

Varșovia îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de “imparțialitate”și de “neutralitate” și îi reproșează că s-a amestecat în dezbaterile de politică internă.

Ca reacție la realegerea lui Donald Tusk, ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeană că se supune “dictatului Berlinului”.

 


Sursa: cotidianul.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *