Un sas născut in România, fost membru SS, este acuzat si judecat la 95 de ani în Germania pentru “Cunostintă de toate metodele de ucidere”

Capitalism Istorie
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Procesul fostului gardian SS Johann Rehbogen,  sas născut în România interbelică, a fost suspendat din cauza înrăutăţirii stării de sănătate a acuzatului.

loading...

Un fost membru SS sas din etnia lui Iohannis, născut în România este judecat în Germania pentru co… Johann Rehbogen, în vârstă de 95 de ani, avea „cunoştinţă de toate metodele de ucidere“ puse în practică la lagărul Stutthoff, potrivit acuzării. Totuşi, nonagenarul ar putea scăpa de proces. Un examen medical, care va fi realizat în ianuarie, urmează stabilească dacă acuzatul mai poate fi judecat, a spus joi pentru AFP Gregor Saremba, purtătorul de cuvânt al Tribunalului din Münster, unde are loc procesul. „Dacă va fi declarat apt, procesul va reîncepe de la zero“, a precizat el. În schimb, „în caz de inaptitudine, procesul şi acţiunea publică vor lua sfârşit“, a adăugat purtătorul de cuvânt. Plângându-se de probleme cardiace şi afecţiuni renale, fostul gardian SS a fost spitalizat.


 În total, 14 audieri au fost stabilite până în ianuarie. Ele erau limitate la câte două ore fiecare, pentru menajarea nonagenarului. Născut în România în 1923, conform presei internaţionale, Rehbogen a intrat în rândurile SS la 18 ani şi a lucrat gardian, în perioada iunie 1942 – septembrie 1944, la lagărul nazist Stutthoff, în apropiere de Gdansk (Polonia), unde aproximativ 65.000 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind evreice din ţările baltice şi Polonia. Acest lagăr a fost inclus în iunie 1944 în reţeaua de exterminare a evreilor a Germaniei naziste. Johann Rehbogen riscă până la 15 ani de închisoare. Totuşi, el ar putea scăpa de pedeapsa la închisoare cu executare, întrucât este judecat ca „minor“ la comiterea faptelor. Mai mulţi foşti membri SS au fost condamnaţi în ultimii ani la închisoare în Germania pentru complicitate la crimă. Totuşi, niciunul dintre condamnaţi nu a stat la închisoare din cauza precarităţii stării lor de sănătate.

Citeste mai mult: adev.ro/pjs7re


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *