luni, februarie 18, 2019

Taxa pe apa , revoltă mocnită a turiştilor şi localnicilor din Băile Olăneşti din cauza taxei pe apele minerale

Politica Simboluri
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Pe site-ul petitieonline.com a demarat o nouă campanie de strângere de semnături pentru readucerea izvoarelor minerale din staţiune în administrarea statului

loading...

Iniţiatorii recentei petiţii susţin că taxa pe apele minerale din Băile Olăneşti a crescut de la an la an, astfel că, în prezent, cei care vor să bea apă de la izvoarele minerale sulfuroase din staţiune trebuie să plătească 12 lei pe zi, cantitatea maximă pe care bolnavii o pot lua în 24 de ore fiind de 1,8 litri (şase recipiente de 300 ml zilnic). Mai mult, de câţiva ani, accesul în zona izvoarelor a fost restricţionat, făcându-se doar pe bază de cartelă. În numai câteva zile de la postarea petiţiei, iniţiativa a strâns deja peste 400 de semnături.
“Nicăieri în lume nu s-a mai auzit ca un bun al naturii să fie monopolizat de nişte afacerişti. Izvoarele minerale sunt create de natură, iar aceştia nu au niciun merit pentru a le închide şi a lăsa oameni suferinzi să tânjească sau să plătească o gură de apă, care pentru ei este tratament, nu moft, este sănătate nu bani, nu afacere, ceea ce au făcut aceştia din izvoarele care pot vindeca mii… milioane de oameni! (…)”, spune unul dintre semnatarii petiţiei. “Cum ar fi să răspundă cei care au dat spre concesiune aceste bogăţii? Oare nu răspunde nimeni pentru toate jafurile din ţară? Este posibil să nu poţi bea un pahar de apă de la Izvorul 24 decat cu 12 lei? Să fie păzit de jandarmi?”, se întreabă altul pe forumul online. “Izvorul 24 este important pentru toată lumea. Privatizaţi-vă un hotel, o benzinărie, un restaurant, dar lăsaţi lăcomia la o parte atunci când este vorba de o gură de sănătate”, recomandă alt semnatar al petiţiei. Şi numărul mesajelor creşte în fiecare zi. Petiţia a fost iniţiată în luna ianuarie a anului curent şi poate fi accesată la adresa de web: http://www.petitieonline.com/eliberarea_apelor_minerale_baile_olanesti.
Nu este prima iniţiativă de acest gen. Încă rezistă accesibilă în mediul online o altă iniţiativă similară la adresa http://www.petitieonline.net/petitie/izvoarele_minerale_olanesti_fara_taxe_-p40679053.html.

Întreprinzătorii din localitate susţin că lăcomia concesionarilor alungă turiştii

Taxa de 12 lei/1,8 litri de apă minerală de la izvor este obligatorie atât pentru turişti cât şi pentru localnici. Olăneştenii susţin că, din cauza acestor măsuri, numărul turiştilor a scăzut mult în ultimii şapte ani. “Am lucrat în Olăneşti şi am asistat la distrugerea lui timp de 7 ani. Am regretat tot timpul că nu am putut face nimic pentru ca această staţiune balneoclimaterică să nu ajungă o epavă, dar nu aveam puterea necesară pentru a putea face ceva. Am privit cu neputinţă cum oameni cât un «munte» plecau capul în faţa acestei «patroane a izvoarelor» de teama să nu o supere, că altfel nu mai puteau prinde un contract cu Maria Tudor nu le mai dădea dreptul de a se folosi de izvoare. Am asistat cu neputinţă pe fiecare an la diminuarea numărului pacienţilor veniţi în Olăneşti, ascultam cum oamenii vorbeau că este cu neputinţă să plăteşti pentru un bun al naturii, eram pusă în situaţia neplăcută de a răspunde unor întrebări la care nu îmi puteam găsi răspunsurile în faţa unor oameni care, indiferent ce le-aş fi răspuns, plecau tot nemulţumiţi şi tot nedumeriţi. Şi pe bună dreptate, cum să poţi înţelege că cineva îţi ia o sumă de 12 lei pentru 1.800 ml de apă pe care o dă natura şi pe care ţi-o procuri singur, când o sticlă de apă minerală oarecare într-un market nu costă mai mult de 2,5 lei?”, a precizat o altă semnatară a petiţiei.

Scurt istoric al “privatizării” izvoarelor de către conducătorii politici ai statului

Concesionarea celor 22 de izvoare minerale din Olăneşti a fost una dintre afacerile de succes a soţilor Maria şi Ion Tudor. Potrivit relatărilor din presa vremii (jurnalul.ro, de exemplu) aceştia le-au preluat pentru 20 de ani, cu posibilitate de prelungire a înţelegerii pentru încă cinci, la sfârşitul anului 2001. Atunci, ministrul Turismului era Dan Matei Agathon (PSD), redevenţa pe care Olăneşti Riviera trebuia să o achite anual fiind stabilită la 4%, plus o taxă anuală de 15.000 lei. Dar, aceste “câştiguri” derizorii strict pentru statul român (nu şi pentru administraţia publică locală) au fost “ferite” cu cerbicie, mult timp după parafarea înţelegerii, de către autorităţi (şi de reprezentanţi ai tuturor partidelor politice importante) din calea dorinţei de aflare a adevărului a opiniei publice scandalizate. Ele au ieşit la iveală abia în urmă cu aproximativ şapte ani. Cinci ani mai târziu, în 2014, micii întreprinzători din localitate s-au revoltat şi au chemat autorităţile locale, judeţene şi naţionale la faţa locului (https://www.youtube.com/watch?v=CpbJV2pM-HY). Nu au reuşit decât să afle că firma soţilor Tudor, concesionara izvoarelor, a întrodus această taxă, iar accesul la izvoare a fost blocat cu porţi cu grilaj ce se deschid, dar cu o cartelă emisă de societatea lor. “Firma Olăneşti Riviera a reuşit să obţină concesiunea pentru majoritatea izvoarelor din Olăneşti în anul 2001 pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire cu încă cinci ani. Gelu Mărăcineanu, directorul ANRM, spune că licenţa de exploatare a fost acordată fără licitaţie, prin încredinţare directă. «Licenţa a fost acordată în concordanţă cu legea, la acest moment nu putem spune că există ilegalităţi în contract. Firma plăteşte o redevenţă de 4% din valoarea produsului exploatat şi o taxă de 15.000 de lei»”, explica directorul ANRM pentru presa naţională.
În prezent, Olăneşti Riviera deţine certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru toate izvoarele din staţiune şi poate, conform contractului de concesiune, să facă tot ceea ce este necesar pentru a valorifica resursa pe care a concesionat-o.

 

 

Sursa:


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Citește mai multe:
Preotul Sorin Zahiu, amintiri despre Pro TV: Îmi aduc aminte când s-a înființat, în 1995. Am rămas șocat când am văzut că, toată ziua de 1 decembrie, ăia n-au zis nimic de România. Și era Ziua Națională! Atunci mi-am zis: domnule, nu e normal!

Preotul Sorin Zahiu, de la metocul Sfântul Vasile cel Mare din Atena, avea 18 ani în 1990. După eliberarea din...

Experimentul secret comunist : trenul care circulă între București și Ploiești, într-un tub vidat cu viteză amețitoare, în cadrul proiectului COANDA

  Acum mai bine de 40 de ani, cercetătorii români experimentau o invenţie care ar fi trebuit să ne transporte...

Detalii socante despre BARNEVERNET, MAFIA STATALA CARE RAPESTE COPIII IMIGRANTILOR PENTRU MOTIVE HALUCINANTE. Implicarea autoritatilor turcesti a dus la rezolvarea unui caz similar cu al FAMILIEI BODNARIU. AUTORITATILE ROMÂNE SUNT, INSA, PASIVE/ Luiza Moldovan: ”Dragă Norvegie, te acuz de abuz împotriva Creștinătății!”

Daily Sabah: Norvegia actioneaza in stil mafiot, despartind familii Serviciul de ajutor social al Norvegiei, Barnevernet, nu numai ca a...

Dacă aveți toți acești factori, atunci creierul, vasele de sânge, inima, sistemul imunitar vor funcționa perfect. Nu vă veți îmbolnăvi niciodată, vă garantez!”

Prof. Ihor Huk, Șeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik, doctor în medicină și om de știință apreciat cu...

Închide