Si PNL a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul ‘Elie Wiesel’

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Adriana Săftoiu, și directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR – EW), Alexandru Florian, au semnat miercuri un protocol de colaborare educațională, similar cu cele încheiate marți cu PSD și UDMR.

loading...

 

La acest protocol, care se adresează tinerilor politicieni, dar și funcționarilor din administrația publică centrală și locală, mai sunt parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.


“Programul de pregătire se va desfășura de două ori pe an și va include prelegeri cu privire la cauzele și acțiunile care au condus la Holocaust în Europa, prezentarea particularităților din România și a consecințelor pe care Holocaustul le-a avut asupra comunităților de evrei și societății în ansamblul ei. Programul va include, de asemenea, elemente relevante privind fenomene negative prezente în societatea contemporană, în mod deosebit antisemitismul, rasismul și extremismul, a căror prevenire și combatere sunt o prioritate pentru instituțiile statului român”, se arată în documentul semnat.

Potrivit acestuia, PNL va sigura promovarea programului, înscrierea participanților și cazarea acestora, INSHR — EW va elabora curricula și va asigura experții necesari pentru buna desfășurare.


La rândul său, Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington va asigura, printre altele, suport documentar pentru programul de pregătire și prezența unor experți, când situația o va impune, iar SNSPA contribuie cu logistica necesară.

Protocolul va fi reconfirmat la fiecare patru ani, cu acordul părților.

“E foarte important că avem trei partide — PSD, PNL și UDMR — într-un proiect educațional. E important ca acești tineri, indiferent de zona politică din care provin, să petreacă mai mult timp împreună, în sala de clasă, sub o coordonare științifică de excepție. (…) Pentru noi, SNSPA, e firesc să participăm la acest program”, a afirmat rectorul Remus Pricopie.

La rândul său, Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, speră ca acordurile educaționale încheiate să contribuie la o Europă mai solidă și stabilă.

“Multă vreme am crezut că istoria Holocaustului este o necesară și importantă lecție de istorie. (…) Pe fondul creșterilor de populism, extremism și ultranaționalism din SUA și Europa îmi este teamă că această lecție despre Holocaust este mult mai actuală decât era până de curând și devine o importantă lecție de civism. Mă uit în jur și văd cum în unele țări se uită că responsabilitatea este individuală și nu colectivă. (…) Sper că aceste acorduri educaționale (…) vor contribui la o Românie și la o Europă mai solidă și mai stabilă”, a spus Ioanid.

Potrivit Adrianei Săftoiu, protocolul semnat reprezintă “o inițiativă absolut lăudabilă, salutară” prin care partidele au dovedit că se poate realiza “un consens, atunci când există o miză serioasă”.

“Ascultându-l pe domnul Ioanid mi-am spus: ‘Acest acord educațional s-ar putea să salveze viitorul’. Nu împărtășesc întru totul acest pesimism față de ceea ce se întâmplă în Europa, dar, în egală măsură, în momentul în care cunoști istoria Holocaustului, poți într-adevăr, să salvezi viitorul și poți, plecând de la această istorie, să eviți lucruri pe care nu trebuie să le mai trăiască nimeni”, a spus Săftoiu.

Alexandru Florian a subliniat că acest proiect educațional vizează “istoria și memoria Holocaustului în România și semnificația acestei perioade tragice pentru societatea contemporană, pentru o mentalitate civică democrată”.

AGERPRES/(A — autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Consecinţele intrării României în UE sunt catastrofale

Conform datelor furnizate de Eurostat, nivelul veniturilor de pe piaţa românească a muncii a scăzut

Condrea era OFIŢER SIE protejat de DIPI | Fosta lui SOŢIE trece RUPE TĂCEREA: DENUNŢURI, FILAJE, NUME!

  Laura Georgescu, fosta şoţie a Dan Condrea, s-a prezentat joi la Tribunalul Bucureşti, unde

Neicușori-Cioloși-Soroș în poziția pe la spatele României

Cei mai mari evazioniști din România sunt companiile multinaționale, acolo unde se strofoacă corporatiștii lu

Doi PENSIONARI i-au pus la PUNCT pe mai mulți #Rezistenții. Lecție de VIAȚĂ

    " Stii så muncesti? Unde muncesti?" Cea care le raspunde pensionarilor este nimeni

Închide