Si PNL a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul ‘Elie Wiesel’

Capitalism Masonerie Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Adriana Săftoiu, și directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR – EW), Alexandru Florian, au semnat miercuri un protocol de colaborare educațională, similar cu cele încheiate marți cu PSD și UDMR.

loading...

 

La acest protocol, care se adresează tinerilor politicieni, dar și funcționarilor din administrația publică centrală și locală, mai sunt parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington.


“Programul de pregătire se va desfășura de două ori pe an și va include prelegeri cu privire la cauzele și acțiunile care au condus la Holocaust în Europa, prezentarea particularităților din România și a consecințelor pe care Holocaustul le-a avut asupra comunităților de evrei și societății în ansamblul ei. Programul va include, de asemenea, elemente relevante privind fenomene negative prezente în societatea contemporană, în mod deosebit antisemitismul, rasismul și extremismul, a căror prevenire și combatere sunt o prioritate pentru instituțiile statului român”, se arată în documentul semnat.

Potrivit acestuia, PNL va sigura promovarea programului, înscrierea participanților și cazarea acestora, INSHR — EW va elabora curricula și va asigura experții necesari pentru buna desfășurare.


La rândul său, Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington va asigura, printre altele, suport documentar pentru programul de pregătire și prezența unor experți, când situația o va impune, iar SNSPA contribuie cu logistica necesară.

Protocolul va fi reconfirmat la fiecare patru ani, cu acordul părților.

“E foarte important că avem trei partide — PSD, PNL și UDMR — într-un proiect educațional. E important ca acești tineri, indiferent de zona politică din care provin, să petreacă mai mult timp împreună, în sala de clasă, sub o coordonare științifică de excepție. (…) Pentru noi, SNSPA, e firesc să participăm la acest program”, a afirmat rectorul Remus Pricopie.

La rândul său, Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, speră ca acordurile educaționale încheiate să contribuie la o Europă mai solidă și stabilă.

“Multă vreme am crezut că istoria Holocaustului este o necesară și importantă lecție de istorie. (…) Pe fondul creșterilor de populism, extremism și ultranaționalism din SUA și Europa îmi este teamă că această lecție despre Holocaust este mult mai actuală decât era până de curând și devine o importantă lecție de civism. Mă uit în jur și văd cum în unele țări se uită că responsabilitatea este individuală și nu colectivă. (…) Sper că aceste acorduri educaționale (…) vor contribui la o Românie și la o Europă mai solidă și mai stabilă”, a spus Ioanid.

Potrivit Adrianei Săftoiu, protocolul semnat reprezintă “o inițiativă absolut lăudabilă, salutară” prin care partidele au dovedit că se poate realiza “un consens, atunci când există o miză serioasă”.

“Ascultându-l pe domnul Ioanid mi-am spus: ‘Acest acord educațional s-ar putea să salveze viitorul’. Nu împărtășesc întru totul acest pesimism față de ceea ce se întâmplă în Europa, dar, în egală măsură, în momentul în care cunoști istoria Holocaustului, poți într-adevăr, să salvezi viitorul și poți, plecând de la această istorie, să eviți lucruri pe care nu trebuie să le mai trăiască nimeni”, a spus Săftoiu.

Alexandru Florian a subliniat că acest proiect educațional vizează “istoria și memoria Holocaustului în România și semnificația acestei perioade tragice pentru societatea contemporană, pentru o mentalitate civică democrată”.

AGERPRES/(A — autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *