SCOATETI PROTOCOALELE CRIMINALE – Ministrul Justitiei Tudorel Toader il someaza pe Procurorul General Augustin Lazar sa inceapa procedurile pentru declasificarea protocoalelor dintre SRI si marile parchete. Presedinta UNJR, judecatoarea Dana Girbovan: “Au afectat independenta justitiei… S-a adaugat la lege si in contra legii, dandu-li-se agentilor SRI atributii sa faca ‘echipe mixte’ cu procurori si acte de urmarire penala”

Capitalism
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
 
loading...

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) i-a cerut luni, 19 martie 2018,Procurorului General Augustin Lazar (foto dreapta), sa inceapa procedura de desecretizarea a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe de o parte si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte.

Augustin Lazar trebuie sa precizeze daca si cate astfel de protocoale au fost incheiate, si la ce data. Solicitarea lui Tudoarel Toader vine dupa ce premierul Viorica Dancila a facut o mutare bomba, urmare a dezvaluirilor presedintelui Klaus Iohannis, potrivit carora celebrele protocoale SRI-PICCJ, incheiate in 2009, nu au avut aprobarea CSAT, confirmand practic faptul ca acestea au fost facute fara baza legala, doar pe semnaturile lui Kovesi, Maior si ale adjunctilor acestora, printre care si generalul Florian Coldea. Desecretizarea protocoalelor este cat se poate de necesara in conditiile in care exista informatii ca protocoalele contin prevederi in afara legii, care au incalcat grav dreptul la un proces echitabil.

Iata solicitarea adresata Procurorului General Augustin Lazar de ministrul Justitiei Tudorel Toader:

In data de 19 martie 2018, ministrul justitiei, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a solicitat domnului Augustin LAZAR, Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, comunicarea urmatoarelor aspecte:

-daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe de o parte si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte;

-data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale;

-demararea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora”.

Judecatoarea Dana Girbovan acuza: “Contra legii”

Pe de alta parte, judecatoarea Dana Girbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, cere declasificarea de indata a protocoalelor dintre SRI si Ministerul Public, si acuza ca acestea au fost facute cu incalcarea legii. Dana Girbovan arata intr-o postare pe Facebook ca publicarea acestor protocoale “este obligatia pe care acesti oficiali o au fata atat fata de fiecare cetatean al acestei tari, cat si fata de Constitutie, pe care au jurat sa o respecte” si ca prin aceste acte secrete s-a adaugat la lege si in contra legii, dandu-li-se agentilor SRI atributii sa faca ‘echipe mixte’ cu procurori si acte de urmarire penala, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis sa faca.

Iata postarea facuta de Dana Girbovan:

Este imperativ ca protocolul dintre SRI si Ministerul Pubic sa fie declasificat si publicat de indata.

Faptul ca tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat intre SRI si Ministerul Public este un demers pozitiv si necesar pentru refacerea increderii in justitie.

Reamintesc ca sunt deja 3 ani de cand eforturile UNJR pentru declasificarea oricaror acte secrete ce vizeaza justitia au ramas fara nici un raspuns pozitiv de la autoritati.

De la nenumarate declaratii publice si interviuri pe aceasta tema, la demersuri oficiale catre autoritatile romane si europene, ajungand pana la actiuni in justitie, UNJR a facut absolut tot ce a depins de noi, in limitele competentelor pe care le avem, pentru a lamuri aceasta chestiune extrem de importanta pentru independenta justitiei din Romania.

Este obligatia fiecarei persoane publice cu atributii in domeniu sa lamureasca acest episod spinos, ce a afectat, in toti acesti ani, in mod negativ justitia.

Publicarea acestor protocoale este obligatia pe care acesti oficiali o au fata atat fata de fiecare cetatean al acestei tari, cat si fata de Constitutie, pe care au jurat sa o respecte.

In 2017 am acordat un interviu pentru Mediafax pe exact aceasta tema, unde am vorbit – din nou – pe larg despre aceste protocoale si despre hotararile CSAT ce au stat la baza lor. Am explicat de ce acestea au afectat independenta justitiei, dreptul la un proces echitabil si separatia puterilor in stat, adica exact fundamentul statului de drept. Pe cei interesati de aceasta tema, ii invit sa citeasca interviul aici:

http://m.mediafax.ro/…/interviu-dana-girbovan-unjr-protocoa…

Reamintesc doar ca protocolul din 2009 dintre SRI si Ministerul Public, secret in acest moment, s-a facut in baza unei hotarari a CSAT din 2005, care e tot secreta.

Prin aceste acte secrete s-a adaugat la lege si in contra legii, dandu-li-se agentilor SRI atributii sa faca “echipe mixte” cu procurori si acte de urmarire penala, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis sa faca.

Altfel spus, in Romania membra UE, cu un Mecanism de verificare si cooperare (MCV) mult clamat, in cadrul caruia este anual “evaluata” justitia din Romania, a fost semnat un protocol secret intre organe de urmarire penala si servicii de informatii, prin care acestea de urma au fost implicate in acte specifice de cercetare penala, contra unei legi in vigoare care le interzicea exact acest lucru.

Pentru clarificarea tuturor acestor probleme si pentru ca atat justitia, cat si serviciile de informatii, sa poata incepe procesul de recastigare a increderii romanilor, este imperativ ca protocolul dintre SRI si Ministerul Public sa fie declasificat si publicat de catre cei care l-au semnat.

Va readuc la cunostinta raspunsul pe care l-am primit de la CSAT pe aceasta tema si care confirma ca in baza hotararii CSAT din 2005 s-a semnat protocolul din 2009”.

http://www.unjr.ro/…/document-csat-privind-relatia-dintre-…/”

 


Sursa: 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *