Salariul minim din România, cel mai mic din UE, umflat electoral

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Salariul minim din România, cel mai mic din UE, umflat electoral

by Lupul Dacic

Din 28 de state ale Uniunii, 21 au fixat câștigul minim pe economie. Luxemburg este pe primul loc, în 2013, în timp ce noi suntem pe ultimul loc.
Executivul forțează electoral creșterea salariului minim pe economie. Astfel, de la 700 de lei în februarie 2013 acesta a ajuns la 900 de lei (203 euro) în iulie 2014, în condițiile în care nici noi locuri de muncă nu au apărut, nici economia nu a avansat considerabil. Ultimele statistici Eurostat arată că, în 2013, la capitolul salariului minim ne-au întrecut până și vecinii noștri bulgari, deși PIB-ul lor e mai mic decât al nostru.
În plus, din 2009 încoace acest indicator a scăzut, în timp ce în celelalte state ale UE fie a stagnat, fie a crescut. Astfel, dacă în 2009, salariul minim la noi era de 149,16 euro, în 2010 a scăzut la 141,63, pentru ca în 2011 să fie 157,20.
În 2012, a urcat la 161,91 pentru ca, în 2013, să scadă iar la 157, 50.
Salariul nu crește din pix
Situația ar trebui schimbată, dar nu prin decizii ale Executivului, ci ca urmare a schimbărilor din economie, atrag atenția partenerii sociali. Potrivit lui Ioan Albu, președintele executiv al Confederației Meridian, sindicaliștii află din presă de intenția Guvernului de a majora salariul minim: „De trei ani, aceste decizii se iau fără consultare, fără dialog, fără a ține cont de coșul minim de consum, așa cum ar trebui”. Acesta adaugă că, în lipsa contractului la nivel național, sindicatele nu mai au niciun instrument juridic prin care să ceară vreo mărire. Florin Costache, președintele Patronatului Național Român și președinte al Consiliului Economic și Social, este de părere că nu se poate discuta despre creșterea salariului minim atâta vreme cât nu ai productivitate mai mare în economie, iar reforma administrației nu a fost dusă până la capăt. „Avem circa trei milioane de lucrători în privat și 1.200.000 la stat, față de 800.000 câți erau în 2004 la stat. Înțelegem că în anumite sectoare precum Sănătatea este nevoie de personal, însă nu s-a făcut restructurare cu adevărat”, a arătat Florin Costache.
Nu e clar ce vrem
Potrivit acestuia, pentru ca salariul minim să crească este nevoie ca statul să stimuleze mediul de afaceri: „Aici se creează locuri de muncă. La noi nu există predictibilitate. Când se schimbă puterea politică se schimbă și regula jocului în economie. Investitorii nu-ți vin în aceste condiții. Nici la capitolul concurență nu stăm foarte bine. Trebuie să ne hotărâm odată ce vrem să facem. Fără investiții nu avansăm, iar la noi nu se fac investiții”.
http://www.evz.ro/
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Lovitură pentru mișcarea #rezist? Toți oficialii americani care au susținut protestele pentru justiție și „lupta anticorupție” în ultimii ani au fost ELIMINAȚI din Departamentul de Stat al SUA. A mai rămas Klemm

  Rând pe rând,  oficialii americani care au susținut doctrina „exportului de democrație” în alte

Cum a inventat Kovesi un miliard de euro

În plin scandal al abuzurilor procurorilor DNA, PFA Kovesi și-a organizat cu jurnaliștii de casă

Companiile austriece „măcelăresc” pădurile româneşti,

"România lucrului bine facut" Companiile austriece „măcelăresc” pădurile româneşti, poliţia arestează doar ţărani cu o căruţă

“Tehnocrații” nu mai știu cum să jupoaie populația și pe micii întreprinzători. Persoanele fizice care dețin o locuință cu destinație mixtă trebuie să depună o declarație până în martie 2016 Altfel vor plăti 60-100 de milioane lei vechi impozit

Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, dețin o locuință cu destinație mixtă, unde au

Închide