Romsilva inconștientă: va tăia, în acest an, 10 milioane de metri cubi de masă lemnoasă din pădurile statului şi din cele private, dar administrate de regie, potrivit bugetului pe 2017, care urmează să fie aprobat prin HG în Guvern.

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Regia Romsilva va tăia, în acest an, 9,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă din pădurile statului şi din cele private, dar administrate de regie, potrivit bugetului pe 2017, care urmează să fie aprobat prin HG în Guvern. Un metru cub de lemn uscat are, în funcţie de specie, între 300 şi 700 de kilograme. Cel mai uşor este bradul, mult mai grele sunt stejarul şi fagul. Astfel, anul acesta vor fi tăiate între 2,8 şi 5,5 milioane de tone de păduri.

loading...

Romsilva va mai vinde şi fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale, carne de vânat şi vânat viu, păstrăvi de consum, din acestea şi din lemn urmând a realiza o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei. Fără îndoială, cea mai mare parte a banilor va fi făcută din vânzarea de lemn, şi nu de ciuperci şi păstrăvi.
În bugetul pe 2017, Romsilva a indicat realizarea de venituri totale de 2 miliarde de lei, la cheltuieli de 1,83 miliarde de lei, rezultând un profit brut de 170 de milioane de lei, în creştere cu 6,4% faţă de 2016.
Potrivit Notei de Fundamentare a HG care îi aprobă bugetul, Regia va mai obţine alte venituri din vânzarea cabalinelor, din valorificarea mijloacelor fixe, venituri din vânzarea activelor, venituri din prestaţii aferente împăduririlor, venituri din despăgubiri, venituri din penalităţi ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale, venituri din imputaţii din cauza unor lipsuri în gestiune, venituri din taxa de participare la licitaţii.

„Această categorie înregistrează o creştere de 28,8%, cea mai mare creştere înregistrându-se la categoria «alte venituri», unde sunt cuprinse veniturile obţinute ca urmare a consumului din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, utilizat în special pentru împădurirea terenurilor goale înregistrate în amenajamentul silvic sau a celor preluate în scopul împăduririi, pentru reinstalarea pădurii pe terenurile ocupate temporar din fondul forestier, pentru efectuarea lucrărilor de ajutorare şi de îngrijire a regenerărilor naturale şi de îngrijire a culturilor tinere existente, pentru efectuarea lucrărilor de îngrijire a arboretelor tinere, degajări şi curăţări“, se arată în documentul citat.

La categoria cheltuieli, de departe, cea mai mare este cea cu personalul – 967 de milioane de lei, din care doar salariile înseamnă 687 de milioane de lei. La cei 16.000 de salariaţi, regia calculează un salariu mediu pentru fiecare de aproximativ 3.500 de lei.

Romsilva mai are cheltuieli cu bunuri şi servicii de 500 de milioane de lei, din care amenajarea pădurilor reprezintă 23 milioane lei (faţă de venituri de 1,6 miliarde de lei din tăierea lor), cheltuieli cu prestaţiile efectuate de filiale, respectiv cheltuielile cu administrarea parcurilor naturale/naţionale și cu Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada“ în cuantum de 18,7 milioane lei, cheltuieli privind protecţia pădurilor în valoare de 15 milioane lei, cheltuieli cu cercetarea ştiinţifică în valoare de 4 milioane lei.

Toate cheltuielile propuse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva pentru anul 2017 sunt efectuate din veniturile proprii ale acesteia, şi nu de la bugetul statului, neînregistrându-se arierate.

 


Sursa: cotidianul.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Lecția lui Viktor Orban pentru politicienii români

Alexandru Petria: “Lecția lui Viktor Orban pentru politicienii români” Pentru cine guvernezi? Pentru populație, ori

Ni se pregătește ceva MONSTRUOS. Lumea nu va ma fi la fel. Presa TACE !

SUPER – MEMORANDUMUL NOUA SUPER-RELIGIE MASONICĂ MONDIALĂ ŞI BISERICA ÎN PERIOADA 2016 – 2020 Între

Hans Klemm continuă fără jenă să se bage în treburile României. Ce vrea de la Tudorel Toader

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii i-a cerut ministrului Tudorel Toader să se întâlnească pentru a

SLUGILE AU IESIT LA INTERVAL – Procurorii din CSM au lansat un comunicat impotriva libertatii de exprimare ca s-o scoata pe Laura Kovesi din corzi. CSM isi permite sa ii „atentioneze” pe jurnalisti, politicieni si reprezentanti ai societatii civile privind comentariile legate de autodenuntul lui Sebastian Ghita, care a dezvaluit ca ar fi participat la musamalizarea plagiatului sefei DNA. CSM a tacut cand diversi inculpati au fost desfiintati de propaganda cu informatii scurse de la DNA

"Uitati inca o dovada ca CSM a devenit o institutie ce se comporta de parca

Închide