Riscurile la care se expun românii care mănâncă margarină dimineața. Aleșii vor să ia măsuri

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

România se pregăteşte să limiteze prin lege folosirea grăsimilor trans în alimentele produse industrial.

loading...

Este vorba despre anumite substanţe pe care unii producători le folosesc la floricele, creme, torturi, biscuiți, sosuri, napolitane şi chipsuri. Acestea îmbunătăţesc gustul alimentului, consistența şi, foarte important, îi prelungesc valabilitatea.

Consumate constant, ne avertizează specialiştii, cresc masiv riscul de boli de inimă, infarct şi obezitate.


Mulţi îşi încep ziua cu margarina unsă pe pâine, sorb la prânz o supă rehidratată, asezonată cu bază pentru mâncăruri şi cu insule de grăsime stoarsă din plic. La final, pe post de desert, oamenii aleg prăjitura pufoasă cu cremă aromată, pusă pe raft cu câteva luni înainte să fie aşezată pe farfurie.

Consumator„Mănânc în general fără sare şi fără grăsime.”
Reporter: „Dar ştiţi şi de care grăsime?”
Consumator: „Grasime animală!”


Ei bine, Uniunea Europeană nu are probleme cu untura de porc, ci cu grăsimea sintetică. Folosiţi ca aditivi în prepararea industrială, acizii trans fac alimentele să râncezească mai greu. Să fie aerate ca frişca şi cu o consistenţă stabilă, altfel am găsi în borcan maioneza tăiată. Din nefericire, aceste avantaje au şi un cost.

Adrian Wiener, inițiatorul proiectului: „Cresc depunerile de grăsimi pe vasele de sânge şi predispun la atac cerebral, la infarct miocardic, cresc riscul de diabet zaharat. Sunt foarte multe studii făcute, e o certitudine ştiinţifică.”

Proiectul de lege, care a trecut deja de senat cu unanimitate, copiază legi similare adoptate deja în Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Ungaria şi Norvegia, prin care cantitatea maximă admisă pentru acizi trans este de două grame pe suta de grame de grăsimi.

În Germania, Olanda şi Marea Britanie, instituţiile care se ocupă de sănătatea publică au negociat cu reprezentanţii industriei alimentare reducerea voluntară şi progresivă a cantităţii de acizi trans din alimente. Au fost găsite rapid soluţii tehnice de înlocuire a acestor compuşi potenţial dăunători. Nici preţurile nu au crescut, nici varietatea produselor nu a scăzut.

Iniţiatorii legii consideră, însă, că în ţara noastră o asemenea schimbare de bunăvoie este puţin probabilă.

Şi totuşi, producătorii se pregătesc deja pentru reglementări mai stricte. Deşi legea nu îi obligă, au început să afişeze pe etichete nu doar cantitatea totală de grăsime, ci şi proporţia celor săturate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut din limitarea grăsimilor trans o prioritate globală până în 2023. Proiectul care ar interzice în România orice aliment cu mai mult de 2 la sută grăsimi trans se află în Comisia de Agricultură de la Camera Deputaţilor.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Din România AU DISPĂRUT două reactoare nucleare! «Părintele» centralei de la Cernavodă face DEZVĂLUIRI INCENDIARE Unde ești, Petre Roman? Unde te ascunzi, nemernicule?

De mai mulţi ani, România se chinuie, fără succes, să realizeze unităţile 3 şi 4

Președintele Poloniei s-a supărat rău pe neobolşevica UE: „Europa ne-a lăsat în voia sorții n 1945. Să ne lase în pace”

Când problemele noastre vor fi rezolvate, ne vom ocupa de problemele europene, deocamdată însă să

Nu vreau să trăiesc într-o Europă unde Hristos e bătut cu bastoane de cauciuc

Nu vreau să trăiesc într-o Europă unde Hristos e bătut cu bastoane de cauciucTot mai

Lege noua in Romania: Cine refuza sa munceasca NU MAI PRIMESTE ajutor social!

Alesii vor ca somerii sa nu mai primeasca bani din partea statului, in cazul in

Închide