PSD-ist din Bărăgan, prins cu tone de chimicale pe culturi ecologice. Frauda din bani UE calculată – 1 milion de euro

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Un control al Ministerului Agriculturii a scos la iveală faptul că latifundiarul Viorel Nica, consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Ialomiţa, a declarat că a înfiinţat culturi ecologice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare, deşi în realitate plantele au fost tratate cu substanţe interzise. Fermierul politician riscă acum să înapoieze banii pe care i-a obţinut pe subvenţiile primite, valoarea ridicându-se la suma de 1 milion de euro.

În luna mai a anului 2016, Ministerul Agriculturii a demarat un control în Ialomiţa pentru a verifica modul în care fermierii din judeţ respectă legislaţia în ceea ce priveşte practicarea agriculturii ecologice. Printre cele cinci firme verificate de experţii din Ministerul Agriculturii s-a numărat şi Agrichim Feteşti, deţinută de latifundiarul Viorel Nica, printre altele şi consilier judeţean PSD, în Consiliul Judeţean Ialomiţa.


Potrivit raportului întocmit în urma acţiunii de contro, Viorel Nica a declarat că a înfiinţat culturi de grâu de toamnă pentru consum, grâu de primăvară sămânţă, soia pentru consum şi lucernă pentru sămânţă pe o suprafaţă totală de 1447 hectare, toate ecologice.   Suprafeţele au fost expertizate şi acreditate de o firmă specializată din Brăila. Doar că acţiunea de control a Ministerului Agriculturii a scos la iveală faptul că niciuna dintre culturi nu era de fapt ecologică, ci convenţională, întrucât plantele fuseseră tratate cu substanţe interzise.

Măsuri drastice


Principalele măsuri pe care Ministerul Agriculturii le-a impus în cazul fermierului politician Viorel Nica au vizat includerea sa pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce priveşte practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice. Mai mult, acesta se află în situaţia de a înapoia fondurile alocate sub formă de subvenţie aferente ultimilor ani, care se ridică la valorarea de un milion de euro. Într-un punct de vedere oferit telefonic, Viorel Nica a declarat: „am contestat nota de control cu privire la aceste nereguli. Eu am respectat legislaţia în vigoare”.

Agricultura ecologică, un mit

Experţii în agricultură recunosc deschis faptul că este practic imposibilă înfiinţarea de culturi bio pe suprafeţe foarte mari, aşa cum sunt declarate cele din sectorul cerealier. Miza, în astfel de situaţii o reprezintă valoarea subvenţiilor pe care fermierii care se dezic la practici neloiale le încasează. Uniunea Europeană oferă între 170 şi 250 de euro/hectar pentru culturile declarate ca fiind ecologice.    „Este mult prea mult sa declari culturi ecologice pe suprafete care sar de 5 hectare, mai ales in sectorul cerealier.

Agricultura ecologica se pretează la legumicultura, pomicultura unde suprafeţele sunt mai mici. În plus culturile de cereale au nevoie de tratamente pentru a putea rezista, pentru altfel dezvoltă o serie de boli destul de periculoase chiar şi pentru om” a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania.

Dincolo de valoarea ridicată a subvenţiilor, fermierii sunt atraşi şi de preţul ridicat al produselor agricole ecologice. În 2015, preţul unui kilogram de grâu bio a fost cuprins între 0,60 de lei şi un leu, în timp ce grâul convenţional a avut un preţ de cel mult 0,50 lei/kilogram.

 

Sursa: adevarul.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
O celebră actriță franceză, discurs anti vaccinare obligatorie: Peste 20 sau 50 de ani, această CRIMĂ împotriva imunității va fi considerată o CRIMĂ împotriva umanității! Imunizarea e o minciună științifică bazată pe frică. Eu am ales să nu îmi fie frică

Obligativitatea vaccinării a atins și Franța, țară în care, din ianuarie 2018 vor fi obligatorii

Crucea îi deranjează tot mai mult pe închinătorii la semilună. Cerere șoc către FIFA: Interziceți semnul crucii pe terenurile de fotbal!

Crucea îi lezează tot mai mult pe cei care se închină la semilună. Arabia Saudită,

NE VOR LUA ȘI SAREA. Speculanții de peste ocean de la Fondul Proprietatea vor sa ne ia și SAREA. Fondul Proprietatea care are deja 49% din SALROM cere Ministerului Economiei să listeze Salrom pe Bursă ca să ajungă la peste 50%

Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii". "Vreau să las

Există un holocaust tăcut al creștinilor?

Martiriul creștinilor a început prin persecuțiile din Imperiul Roman. Nu conta ce funcție aveai, dacă

Închide