PSD a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul “Elie Wiesel” (FOTO)

Capitalism Masonerie Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 


Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a semnat marți un protocol de colaborare educațională cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, la care sunt parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Muzeul Holocaustului de la Washington, protocol care se adresează tinerilor politicieni, dar și funcționarilor din administrația publică centrală și locală.

loading...

 

Același protocol a fost semnat în cursul dimineții de marți de UDMR, urmând să fie semnat miercuri și de PNL.


“Ne aflăm la încheierea unei construcții de proiect educațional pe care Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, împreună cu SNSPA și Muzeul Holocaustului de la Washington, l-au inițiat acum 3 — 4 luni, având ca scop sprijinirea construcției mentalității, conștiinței civice democrate în România, fapt pentru care ne-am propus să dezvoltăm un proiect educațional privind istoria și memoria Holocaustului din România care să fie destinat tinerilor din principalele partide politice din țara noastră și, de asemenea, funcționarilor din administrația publică centrală și locală, care provin din rândurile acestor partide politice. De aceea, am construit un proiect care s-a adresat principalelor partide. (…) Este vorba de o simplă construcție de agendă”, a precizat dr. Alexandru Florian, director al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, semnatar al documentului.

 

Potrivit acestuia, proiectul se încadrează într-o strategie mai amplă a României, în contextul în care în acest an țara noastră deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. “Educația constituie un target pe care statul român, Guvernul României și l-au propus”, a adăugat Alexandru Florian.


Prof. Radu Ioanid, director la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, a subliniat că a considerat, foarte multă vreme, că istoria Holocaustului reprezintă o solidă și necesară lecție care trebuie învățată.

“Situația actuală din Europa și, de ce să nu o spun, situația actuală din Statele Unite mă fac și ne fac să credem că această lecție de istorie este mai mult decât actuală. Și mă refer aici la creșterea ultranaționalismului și extremismului și a populismului pe care o vedem dincoace de Ocean și dincolo de Ocean. De aceea, cred că semnarea acestui acord, ca și semnarea acordului cu UDMR și PNL, ca și acordurile ulterioare pe care sperăm să le semnăm cu diverse instituții importante ale statului român, vin în continuarea unei politici mari, înțelepte, pe care o are România în momentul de față începând cu președintele ei, continuând cu Guvernul, în ceea ce privește asumarea istoriei așa cum a fost. Pentru că lucrurile nu stau atât de bine în unele țări vecine și în alte țări europene unde se manifestă o tendință contrară”, a afirmat Radu Ioanid.

 

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a arătat că este pentru prima dată când instituția pe care o conduce lucrează pe un program de formare continuă.

”O altă noutate este că vom avea pentru prima dată în sala de clasă tineri care vin din partea celor 3 partide — UDMR, PSD și PNL și care vor petrece împreună un anumit număr de zile pentru a înțelege mai bine o temă, și anume tema Holocaustului. M-aș bucura să avem mai multe proiecte de acest gen pe mai multe teme, pentru că, dacă ne raportăm la rolul unui partid și la implicarea partidelor într-o construcție democratică, partidele printre altele au și rolul de a crea resursa umană. Or, și din acest punct de vedere, cred că acordul semnat astăzi e important pentru că se investește în tânăra generație de membri activi ai partidelor”, a precizat Pricopie.

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu a renunțat la ideea promovării toleranței în rândul tinerilor.

“Dincolo de dorința firească a dvs., este și dorința mea. Și este o oportunitate pentru tinerii din PSD. Nu am renunțat să le ofer tuturor tinerilor din România promovarea toleranței (…) și mă bucur să văd că Ambasada SUA sprijină principiul toleranței, să le ofer oportunitatea tinerei generații să crească cunoscând bine istoria, să crească înțelegând la ce dimensiuni poate ajunge cruzimea în anumite momente ale istoriei noastre. (…) Să înțeleagă și să învețe și să afle să cunoască fără patimă, dar și fără interpretări incorecte care au fost vinovații, care au fost cauzele care au permis să se întâmple așa ceva și care sunt pericolele existente astăzi, din păcate. Pentru că, într-adevăr, ăsta este un lucru grav, nu discutăm aici numai despre istorie, discutăm de faptul că aceste riscuri în continuare sunt prezente în Europa, în SUA și poate nu numai. Din fericire, în România nu este prezent acest sentiment, acest risc sau nu este prezent la dimensiuni semnificative”, a spus președintele PSD.

El consideră că țara noastră trebuie să rămână o ”insulă de toleranță”, o insulă de stabilitate și de bună înțelegere.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *