Protestele la romani din 1989 pana in prezent!

Capitalism
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Multi ma intreaba de ce sunt atat de rezervat, ba chiar impotriva, cand vine vorba despre proteste: ele au devenit o obisnuinta la Bucuresti si in intreaga tara. S-a format o adevarata traditie, unii dintre protestatari fiind adevarati “profesionisti” in materie: protestatari de profesie.

Si eu ma aflu printre acesti “profesionisti”. Am participat la sute de proteste, de la marile evenimente din decembrie 1989, trecand prin puternicele manifestatii ale opozitiei din ianuarie 1990, Piata Universitatii, actiunile politico-civice anterioare guvernarii 1996 – 2000, apoi marsuri si actiuni de strada in 2004, 2012, 2014, 2015, pe teme diverse, de la actiuni tipice de campanie elctorala, la proteste pro-unioniste impreuna cu basarabenii, proteste impotriva taierii padurilor, protestele legate de apararea Catedralei romano-catolice Sf Iosif din Bucuresti (unde am fost principalul organizator, fiind si cel mai lung protest din istoria post-decembrista, cam 70 de zile neintrerupt), actiuni pentru apararea familiei traditionale, un urias protest foarte mediatizat in 2007 in Piata Universitatii impotriva lui Traian Basescu, când acesta a venit sa multumeasca sustinatorilor la referendumul de demitere…


Pot spune, fara a gresi, ca sunt chiar un campion, daca cineva ar acorda diplome de protestatar!

Ei, bine, care au fost rezultatele? Au fost, fara nicio discutie! Dar pe masura ce timpul a trecut, de la evenimentele din 1989, cand protestele tineau de procesul de aparitie si consolidare a democratiei, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Vrand-nevrand, au aparut institutii, mecanisme, Romania s-a integrat in structurile europene si atlantice, s-au nascut generatii noi. Dupa aproape 30 de ani ne confruntam cu o noua realitate politico-economico-sociala, cu totul alta!


Or, protestele au ramas la acelasi nivel ca in 1990! Aici lucrurile nu numai ca nu au evoluat, ci chiar au involuat. Pentru ca motivatiile din 1989 – 1990 s-au schimbat, mecanismele de putere de asemenea, dar sloganurile noilor proteste au ramas aceleasi, unele neschimbate, as spune, din 1945! Ce inseamna aceasta? Ca noii sau vechii protestatari au devenit totalmente anacronici, ca aceste proteste au involuat intr-un fel de spectacole nostalgice, folosite din ce in ce mai mult ca forme de manipulare politica de catre forte civice si politice care ele insele nu pot sa se modernizeze, forme goale de continut.

M-am uitat cu mirare cum, la ultimul protest, declansat de o mana nevazuta (de fapt cat se poate de vazuta dupa o declaratie publica a lui Klaus Iohannis), in primul rand se afla un fost prim-ministru, fost ministri, deputati si senatori care pana mai ieri au controlat majoritati parlamentare, lideri de partide politice cu multiple mandate la activ! Acestia au condus Romania, au legiferat, au semnat contracte de miliarde de euro in numele statului, s-au plimbat pe la Bruxelles cu pasapoartele diplomatice pe cravate. Si acum, iata, protesteaza! Pai, cum vine asta? Cand protestam in 1989 – 1990, nu prea existau cravate, imi amintesc, eu umblam in niste pulovere tricotate de mana, din lana direct de la oaie, si niciunul dintre cei din strada nu fusese vreodata prim-ministru, ministru sau mare bruxellez, nici vorba vreun mare sef de banca europeana, neplatitoare de impozite! Nu pot sa le dau crezare acestora, sunt niste ipocriti!
De aceea spun, ca un vechi protestatar, ca totul a fost pervertit: nu doar democratia, asa cum ne-am fi dorit-o, dar si formele de protest, devenite la fel de false si manipulatorii, ca nechezolul (cine si-l mai aminteste) in loc de cafea!

 

Sursa: facebook.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *