Profeţiile se indeplinesc : Şovinii bulgari au cerut anularea Tratatului care a consfinţit unirea Dobrogei cu România

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Profeţiile se indeplinesc :

loading...
FOTO: Şovinii bulgari au cerut anularea Tratatului care a consfinţit unirea Dobrogei cu România


Sute de naţionalişti bulgari de la mai multe organizaţii radicale şi suporteri ai cluburilor de fotbal au mărşăluit sâmbătă cu torţe în Plovdiv pentru a denunţa Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine, semnat la sfârşitul Primului Război Mondial în Franţa şi care consfinţea pierderile teritoriale ale Sofiei în favoarea României, Serbiei şi Greciei. Acţiunea revizionistă, în numele “Bulgariei Mari”, a avut loc pentru al nouălea an consecutiv.


Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine a fost semnat la data de 27 noiembrie 1919 între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, inclusiv România, și Bulgaria, țară învinsă. Conform Wikipedia, frontiera cu Regatul sârbilor, croaților și slovenilor urma traseul frontierei din 1913 dintre Bulgaria și Serbia, cu excepția a 4 teritorii atribuite Statului sârbo-croato-sloven. Frontiera cu Grecia și frontiera cu Turcia (la momentul respectiv teritoriul Turciei europene de azi nu fusese atribuit nici unui stat) era trasată astfel încât Bulgaria pierdea accesul la Marea Egee, recunoscut în anul 1913. În privinţa României s-a restabilit frontiera româno-bulgară hotărâtă în Tratatul de pace de la București din 10 august 1913 (Cadrilaterul, precum și părţi din Dobrogea de Nord reintră în componenţa României). Tratatul cuprindea şi o serie de dispoziții referitoare la limitarea forțelor armate ale Bulgariei.

Pentru Bulgaria, care era în război începând din 1912, dispozițiile tratatului au fost considerate deosebit de severe, astfel că tratatul a fost considerat o catastrofă națională. Teritoriul Bulgariei era aproape același ca și la începutul războaielor balcanice, iar pierderile umane fuseseră deosebit de ridicate. Bulgaria, ca și celelalte state învinse în primul război mondial, a urmărit să revizuiască Tratatul de la Neuilly, apropiindu-se de Germania și Italia în perioada interbelică. În anul 1940, în contextul prăbușirii frontierelor României, Bulgaria a obținut prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, Cadrilaterul.


În anul 1941, în alianță cu Germania, Bulgaria a ocupat teritoriile anexate de către Regatul Sârbo-Croato-Sloven (devenit în 1929 Iugoslavia), Tracia Occidentală și Insula Tasos din Marea Egee. După al Doilea Război Mondial, ieșirea la Marea Egee a fost din nou pierdută, iar “regiunile occidentale” au intrat în componența Iugoslaviei, ca urmare a unui acord bilateral încheiat în anul 1947.

Singurul câștig teritorial recunoscut prin Tratatele de pace de la Paris încheiate cu statele învinse în al Doilea Război Mondial a fost menținerea Cadrilaterului în cadrul statului bulgar (articolul 1 al Tratatelor de Pace cu Bulgaria și România). Sursa: FrontPress.ro

Sursa: http://www.frontpress.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Campanie de vaccinare cu peripeţii la Curtea de Argeş! Opt copii au ajuns la spital după vaccinare

Opt dintre cei 33 de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, elevi

Răspunsul TERIBIL al președintelui Kenyei, după ce Obama i-a ținut o predică despre homosexuali: Nu putem impune poporului lucruri pe care societatea și cultura noastră nu le acceptă

  Președintele american, Barack Obama, a vizitat țara natală a tatălui său, Kenya. În discursul

[UPDATE] Control la Schweighofer: trafic de lemn și fraude cu certificate verzi

Principalii furnizori ai companiei Holzindustrie Schweighofer, identificați de RISE Project în urmă cu patru luni,

Al TREILEA razboi mondial? Oficial SUA: „Este posibila o confruntare cu RUSIA in Siria”

Pe teritoriul Siriei ar putea avea loc o confruntare intre militari rusi si coalitia condusa

Închide