Polonia începe războiul cu supermarketurile care fac profituri uriase pe spinarea polonezilor. Polonia vrea o taxă pe supermarketuri fara ca acestea sa poata creste preturile. Banii vor fi folositi pentru a ajuta saracii.

Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Modelul economic propus e urmatorul:

loading...

Supermaketurile care au profituri uriase vor fi supraimpozitate. Ele au o marja importanta de profit, asa ca nu vor avea probleme economice. Patronii lor vor avea profituri cu ceva mai mici dar suficient de mari.


Micii comercianti (90% polonezi) nu vor fi impozitati caci impozitarea se va face in functie de marimea cifrei de afaceri. Ponderea micilor comercianti in vanzari va creste ceea ce va pune presiune pe preturile fixate de supermarketuri si va dezvolta afacerile mici si mijlocii ale localnicilor.

Prin urmare, preturile pe termen mediu, nu vor creste pentru populatie.


In plus, Supraimpozitarea va strange sume semnificativa la stat care vor fi folosite pentru ajutorarea paturilor cele mai sarace ale populatiei.

 

Polonia vrea o taxă pe supermarketuri – informeaza Euroactiv preluand presa poloneza.

Guvernul polonez vrea să strângă jumătate de miliard de euro de la supermarketuri în acest an, din impunerea unei noi taxe pe vânzări.

Ministerul polonez de finanțe a prezentat marți principalele detalii ale impozitului, o promisiune a naționaliștilor conservatori făcută în cadrul campaniei electorale de anul trecut, scrie presa poloneză.

Astfel, statul va aplica trei cote de impozit (0,7, 1,3 și 1,9 procente) asupra veniturilor supermarketurilor ce depășesc 0,3 milioane de euro pe lună. Cea mai mare rată se va aplica vânzărilor realizate în weekend, veniturile de până la 67 milioane de euro vor fi taxate cu 0,7 la sută, iar ce depășește acest plafon va fi impozitat cu 1,3 la sută.

Anumite produse, precum medicamentele, apa și gazele naturale nu vor fi incluse în baza de impozitare.

Guvernul susține că prețurile nu vor crește în urma aplicării noului impozit, care este așteptat să ajute micile afaceri din comerț. Lanțurile străine de retail care operează în Polonia, precum Tesco, Carrefour, Auchan sau Kaufland, vor plăti cea mai mare parte, iar din sumele astfel obținute, guvernul plănuiește să finanțeze programe sociale.

De-a lungul timpului, și Parlamentul României a discutat mai multe variante de modificare a legislației din domeniul comerțului, mergând până la propunerea de a obliga închiderea hipermarketurilor în weekend pentru a favoriza comercianții mici și pe cei din piețe.

 

(Fluierul)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

3 thoughts on “Polonia începe războiul cu supermarketurile care fac profituri uriase pe spinarea polonezilor. Polonia vrea o taxă pe supermarketuri fara ca acestea sa poata creste preturile. Banii vor fi folositi pentru a ajuta saracii.

  1. Eu nu inteleg de ce nu se aduna mai multi polonezi ca si romani de altfel sa faca un S.A , cu actionari mai multi , sa puna bani mana de la mana si sa faca si ei un hiper mega market adica concurenta directa supermarketurilor ! Nimeni nu se asociaza , toti ii vrem jos pe altii dar hai sa incercam sa ne unim , doar asa mai putem lupta cu cei mari , nu asa tipic comunist cu protectionism sa moara capra vecinului ca sa i-o vindem noi pe a noastra !! Pana la urma tot vecinul ramane cu capra 🙂 !

    1. Cred că este foarte greu să faci aşa ceva. Marile lanțuri au vechime şi ştiu tot ce mişcă. Polonezii, de exemplu, au un lanț de magazine numit Biedronka, cu capital 100% polonez şi în care 90% din marfă e produsă acolo. Din păcate magazinele sunt destul de sărăcăcioase. Seamănă cu fostele magazine Plus de la noi. Încă ceva. Nu poți plăti cu cardul. Deci, e greu. E ca şi cum ar vrea să concureze Dacia cu Mercedes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *