Poate Rusia să învingă NATO? Cum se pregătesc SUA pentru prăbuşirea Chinei !

Conspiratii Politica Simboluri
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Câte șanse are Rusia de a învinge armatele NATO? Nici una, crede Tom Nichols profesor la National Security Affairs at the Naval War College. Dar întrebarea e pusă în mod greșit deoarece problema țărilor occidentale nu este câștigarea războiului în sine cât posibilitatea ca Vladimir Putin să împingă Rusia într-un conflict militar fără să țină seama de consecințele acestuia. Profesorul american în privește pe Vladimir Putin ca pe un nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, care este tributar modului învechit de a gândi despre Occident ca despre un sistem învechit și slab. Tom Nichols consideră că sarcina Occidentului e de a-i opri pe ruși înainte ca aceștia să treacă la o provocare directă a NATO, fapt care s-ar transforma inevitabil într-un dezastru global.

loading...

Este necesar, susține Nichols, să se înlăturare orice dubiu în capacitățile NATO de a face față unui conflict cu Rusia. Vremea Războiului Rece a trecut și chiar dacă o parte din armamentul fostei URSS încă mai există, asta nu constituie o amenințare care să sperie NATO. Este corect, spune Tom Nichols, că armata rusă este o armată mare, capabilă să producă multe victime omenești, dar acest lucru nu presupune și capacitatea de a duce un război cu o forță mai mare și mai bine organizată în spatele căreia se vor alinia peste treizeci de state sau chiar și mai bine.


Capacitățile militare ale Alianței sunt în mod indiscutabil superioare celor de care dispune Rusia și unul din cele mai bune exemple sunt forțele aeriene ale NATO care ar produce un adevărat dezastru pentru armata lui Vladimir Putin. Fără sprijin aerian, trupele rusești nu au nici o șansă de supraviețuire, indiferent ce acțiune de tip blitzkrieg ar întreprinde pe un teritoriu NATO. Mai mult chiar, Tom Nichols susține că și comandanții ruși știu acest lucru iar posibilitatea de neutralizare a capacităților aeriene ale NATO nu vor fi la fel de ușor precum aruncarea în aer a unui avion de linie.

În cele din urmă, Rusia mai are un dezavantaj major: lipsa experienței. Conflictele din Orientul Mijlociu și Asia în care au fost implicate forțele NATO în ultimii 15 ani au lăsat în urmă și răni, dar și o armată care știe ce înseamnă să lupți în mod real. De cealaltă parte, armata rusă are o experiență de front care se reduce la veteranii celeui De-al Doilea Război Mondial și războiul din Afganistan, plus experiența aruncării în aer a apartamentelor din Cecenia sau împușcarea militarilor neantrenați din Ucraina.


În opinia analistului american, Statele Unite și NATO au trei pași pe care trebuie să îi urmeze imediat. În primul rând, forțele NATO și ale Statelor Unite ar trebui să ocupe poziții strategice în apropierea Ucrainei pentru că dacă Vladimir Putin ar vrea să testeze capacitățile militare ale Occidentului atunci ar trebui să se confrunte chiar cu forțele americane. Al doilea pas ar fi oferirea de armament defensiv Ucrainei pentru că momentan invazia rusă nu a întâmpinat nici o problemă militară reală și Vladimir Putin ar trebui să vadă că în continuare lucrurile nu vor sta chiar așa simplu. A treia propunere a lui Tom Nichols este punerea unui punct la discuțiile sterile din jurul așteptărilor strategice. ”Trebuie să spunem clar, așa cum am spus acum 50 de ani, că pacea în Europa este vitală pentru Statele Unite. Securitatea noastră este legată direct de securitatea Europei și acest lucru nu se negociază în nici o capitală europeană”.

Cum se pregătesc Statele Unite pentru prăbuşirea Chinei

Partidul Comunist Chinez își trăiește ultimele clipe de glorie. ”Nu știu când se va prăbuși, dar pot să vă spun că acest lucrur nu este departe de a se întâmpla.” Este citatul aproximativ cu care Michael Auslin își începe articolul său din The Wall Street Journal. Plecând de la această expunere, Peter Mattis își construiește propria sa teorie despre modul în care Statele Unite ar trebui să se pregătească și să profite de o eventuală prăbușire a regimului de la Beijing.

Prima soluție pe care o vede analistul american este o permanentă cercetare și planificare a momentului în care Partidul Comunist, privit ca o imensă forță, va colapsa. Și pașii imediați sunt o implicare mai vocală a SUA în sprijinirea discuțiilor referitoare la drepturile omului în China. În opinia sa, SUA nu pot pretinde că sunt de ”partea bună a istoriei” dacă nu se implică în aceste chestiuni, chiar dacă situația în totalitatea ei nu se va reduce la această problemă.

În cei 66 de ani de când se află la putere, Partidul Comunist Chinez a încercat să dezmembreze toate organizațiile societății civile care i se păreau periculoase pentru propria sa devenire. Unele organizații au fost infiltrate și folosite, în timp ce altele au fost scoase în afara șegii și trimise într-o zonă mai mult decât gri a activității publice. Organizațiile civice șii persoanele care au ales să se opună în vreun fel regimului oficial au trebuit să își desfășoare activitatea în ilegalalitate.

Al doilea punct în care SUA ar trebui să se pregătească, este conform lui Peter Mattis, construcția unor baze de date exacte și, pe cât posibil exhaustive, despre liderii politici chinezi, incluzând aici și familiile, prietenii și colaboratorii lor. Aceste informații sunt menite a fi folosite în momentul unei crize de proporții cu scopul de a obține avantaje strategice sau de a bloca financiar acțiuni periculoase. În momentul prăbușirii, se poate anticipa cu ușurință faptul că personaje importante politic vor încerca să găsească soluții pe cont propriu și posibilitatea de a influența decizii importante va fi dată de informațiile care se strâng în acest moment.

Cel de-al treilea punct pe care ar trebui să se concentreze strategia SUA este estimarea capacităților militare și de securitate ale Chinei astfel încât prin analiza activității lor să se stabilească gradul de încărcare al societății civile. Se presupune că dacă o schimbare majoră va fi produsă în China cu ajutorul unor demonstrații masive, acest lucru se va petrece și pentru că serviciile de securitate vor claca la un moment dat. În plus, o situație tensionată intern și care presupune intervenția militară va pune conducerea armatei în situația de a alege dacă susține sau nu regimul actual.

A patra perspectivă pe care o propune Peter Mattis este studierea aparatului oficial chinez pentru a anticipa modul în care acesta va reacționa atunci când o revoltă majoră se va petrece. În opinia sa, oficialii chinezi se vor confrunta cu decizii care presupun alegerea modului în care se poate înnăbuși o potențială revoltă, pe cine să delege să acționeze într-o astfel de situație și modul în care se vor coordona serviciile de securitate.

În al cincilea rând, SUA va trebui să își pregătească soluții de a comunica cu populația chineză în ciuda unor certe blocaje comunicaționale care vor instituite de către autoritățile chineze. Păstrarea comunicării exclusive pe net ar putea să se dovedească o strategie greșită și cu efecte negative pentru SUA deoarece China a dovedit de mai multe ori că poate îngreuna utilizarea Internetului în propria țară.

Perspectiva generală a analistulu american se concentrează pe nevoia de a culege informații și de a construi strategii pertinente în direcția prăbușirii regimului de la Beijing. Peter Mattis nu crede că raționamentele care se bazează pe faptul că avem o Chină ”prea mare pentru a se prăbuși” sunt eficiente și că dovedesc doar limitări de perspectivă a oficialilor care o folosesc.

Pentru analiza completa va invitam să citiți articolul lui Peter Mattis din The National Interest.

 

 

Sursa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

1 thought on “Poate Rusia să învingă NATO? Cum se pregătesc SUA pentru prăbuşirea Chinei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *