Oile- inamicul americanilor la Deveselu | americanii au intrat in proces cu un cioban deoarece oile nu se supun exigentelor de securitate

Capitalism Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Armata americană are la Deveselu una dintre cele mai strategice baze din Europa, dar şi un inamic neaşteptat: oile, relatează France-Presse, preluată de Libération. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ VIDEO Oile unui fermier atacă baza militară de la Deveselu: „Animalele… Comandamentul bazei militare Deveselu, din sudul României, a intrat într-o dispută cu crescătorul unor oi care îi perturbă instalaţiile, scrie AFP. Cele aproximativ 250 de oi ale lui Dumitru Bleja „au păscut fără probleme“ timp de mulţi ani. Însă  viaţa lor paşnică a luat sfârşit odată cu venirea americanilor, în 2013, povesteşte pentru AFP Alexandru Damian, primarul micii comune Stoeneşti, de lângă Deveselu. „Oile nu sunt ca oamenii.

loading...

Ele nu respectă regulile, intră în zona de acţiune a senzorilor de securitate, ating gardul şi declanşează sistemele de alarmă“, explică edilul. Acest lucru este de neconceput pentru armata americană, care a ales acest loc pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, menit interceptării rachetelor intercontinentale.


Ameninţare pentru securitate? În consecinţă, înaltul reprezentant al Statelor Unite la Deveselu a informat în 2014 Ministerul român al Apărării că adăpostul de oi situat la aprozimativ zece metri de gardul bazei „subminează exigenţele minimale de securitate şi este incompatibil“ cu funcţionarea unor echipamente. A început o sagă judiciară între minister şi crescătorul de oi, care durează de peste trei ani, iar miercuri cea mai înaltă instanţă din ţară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmează să se pronunţe asupra unuia dintre aspectele acestui caz, notează AFP, potrivit Libération.

Primarul din Stoeneşti spune că Dumitru Bleja a achiziţionat în 2007 aproape un hectar de teren lângă actuala bază de la Deveselu, iar adăpostul pentru oi l-a construit un an mai târziu, înainte de începerea lucrărilor la scut. Însă, recunoaşte el, bărbatul nu a cerut autorizaţie de construcţie, aşa cum prevede legislaţia. Vizat de plângeri din partea autorităţilor române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns la rândul său cu plângeri. El cere daune de 18.000 de euro pentru demolarea adăpostului, care măsoară 132 de metri pătraţi. În opinia lui Alexandru Damian, situaţia este „jenantă“. „Am semnat un tratat cu americanii şi trebuie să îl respectăm“, afirmă el. Fără a comenta acest dosar, armata americană salută „parteneriatul puternic şi neîntrerupt cu aliaţii români, care permite continuarea operaţiunilor“ la baza Deveselu, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Sistemului Naval al Statelor Unite din Europa, Africa şi Asia de Sud-Vest, Tim Pietrack. Baza Deveselu, care face parte din scutul NATO, a fost inaugurată în mai 2016, stârnind furia Rusiei, care o consideră drept o ameninţare pentru securitatea sa.


Construirea bazei a costat aproximativ 800 de milioane de dolari. Localnicii: „despăgubiri exagerate“ La Stoeneşti, localnicii sunt reticenţi să vorbească, „pentru a nu avea probleme“ cu Bleja, însă mulţi dintre ei sunt de părere că primarul este vinovat în acest caz. „Chiar şi atunci când este vorba de construirea unei simple autostrăzi, oamenii trebuie să accepte condiţiile autorităţilor“ responsabile de exproprieri, spune patronul unui bar. „Nu putem continua să facem lucrurile doar cum vrem. Proprietarul trebuie să ajungă la un acord cu unitatea militară şi cu primăria“, adaugă o pensionară, Nicoleta Nacu, de 69 de ani. „Despăgubirile pe care le cere sunt exagerate, deoarece până la urmă adăpostul nu este atât de mare“, insistă ea. Un consilier local îl acuză pe Dumitru Bleja că a cumpărat terenul şi a construit adăpostul „doar pentru a obţine despăgubiri importante din partea americanilor“. „Exclus“, răspunde avocatul ciobanului, Şerban Dinu. „Nimeni nu ştia în 2007 că Deveselu va fi ales pentru a găzdui scutul“, explică el pentru AFP. În aşteptarea verdictului, Bleja, care a refuzat să dea interviu, şi-a retras oile la Caracal, oraşul său natal, situat la aproximativ 15 kilometri de Stoeneşti.

Citeste mai mult: adev.ro/p2nkld

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *