O poezie scrisa de Ceausescu a fost descoperita recent | simpla dar emotionanta

Capitalism Ceausescu
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Printre curiozităţile oferite de arhivele comunismului, se găseşte şi un efort liric de-al lui Nicolae Ceauşescu:o poezie scrisă olograf de fostul presedinte.

loading...

Poezia nu are nici titlu, nici semnătură. Dar după grafie şi fondul documentar de arhivare în care am găsit-o, e în mod categoric creaţia celui care-a condus România, aproape un sfert de secol.


Imediat după venirea la putere, Ceauşescu a cerut să-i fie păstrate şi dactilografiate notiţele făcute la diverse reuniuni. Din prezidiile adunărilor, pe când vorbitorii cuvântau conform regiei şi scenariului prestabilit, Ceauşescu scria, în carneţel, , , punctele” de atins. Alteori făcea înmulţiri şi împărţiri pe baza cifrelor de plan, costuri şi producţie. Sau nota propoziţii diverse.

Secrete comuniste şi doseli postceauşiste
Poezia pe care am identificat-o, dimpreună cu câteva panseuri şi corecturi de mână pe textul unui discurs din anii ’70 s-au, , rătăcit“ într-un dosar al Cancelariei CC al PCR din ultimii ani de putere. Istoria aventuroasă a acestor dosare a început la câteva ceasuri după  inscenarea  plecarii lui Ceauşescu. În după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, Armata s-a făcut stăpâna arhivei partidului. Documentele au fost azvârlite în camioanele sale şi zăvorâte sine die în depozitele militare. Abia după câţiva ani, au început a fi slobozite, treptat, în circuitul cercetării prin Arhivele Naţionale. Cu multe şi însemnate lipsuri. Din dosarele unor importante şedinţe ale nucleului de decizie lipsesc, bunăoară, stenogramele. Adică strict-secretele:discuţiile lămuritoare privind cauzele, contextul şi efectele reale ale deciziilor, precum şi informările făcute celorlalţi de Ceauşescu asupra întâlnirilor sale bilaterale cu şefi de partide şi state.


, , Poemul“, în grafia autorului

De vreii să fii nemuritor
Poete scrie pentru ţară
Vers simplu dar cutezător
În el mândria de popor tresară.

Scrie de daci şi de romani
De munţi de râuri şi câmpii
De muncitori şi de ţărani
De cântecul voios de ciocârlii

Scrie de ce ni (sic! – n.r.) drag, de ce iubim
De eşti poet şi de partid să scrii
Prin el în ţară liber azi trăim
Scrie cât mai frumos aşa cum ştii

Să scrii că noi muncim din greu
Că totul nu-i aşa cum vrem
Dar mergem înainte tot mereu
Noi făurim uniţi tot ce avem

În tricolor avem simbol deplin
Albastru cer cu stele şi senin
Galben din holdele bogate aurii
Roşu ca sângele vărsat în bătălii

 

Scrisul de mana a lui Ceausescu demonteaza intreaga propaganda masonica denigratoare la adresa lui Ceausescu, ca ar fi fost incult, analfabet, nescolit, fiind doar o ciorna pe care isi notase niste ganduri, deci avand un scris evaziv, dar in opinia unui grafolog experimentat denota un caracter hotarat, cu un nivel de inteligenta peste media unui intelectual. Desi el se nascuse in dictatura regala, cand taranul de de rand era analfabet si nu avea acces la scoala si nici la vot, iar copii taranilor nu pupau scoli decat pe bani grei, deci ramaneau analfabeti ca si 90% din populatia tarii, doar burghezia avand acces la scoli, bacalaureate si studii universitare, Ceausescu este o minune a inteligentei, care a reusit pe forte proprii sa se autoeduce si sa ofere educatie gratuita si de inalta calitate prin scolile si universitatile create special pentru popor, tuturor fiilor de tarani, asa cum a fost si el, dand sansa oricui la o viata si o educatie superioara.

Toti jurnalistii care inca il denigreaza si astazi pe Ceausescu dupa 28 de ani, sa se uite la abilitatile poetice si lingvistice ale lui Iohannis, Basescu si Iliescu, Dragnea, Ponta, Dancila si a intregii clase politice de dupa 89!

Surse: Historia

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *