O companie germană care a primit AJUTOR de stat renunță să mai creeze locurile de muncă promise la Târgu Jiu. Motivul invocat: în zonă sunt salariile prea mari!

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

ActiveNews a scris ieri despre firmele cu capital străin care au primit în ultimii ani ajutoare de stat de la Guvernul României, fie că acestea au fost conduse de politicianul Victor Ponta sau de tehnocratul Dacian Cioloș.

loading...

Aceste companii au câștigat bunăvoința Guvernului și banii noștri promițând că vor crea noi locuri de muncă, prin proiectele pe care le-au depus.


Un asemenea caz este cel al nemților de la EKR-Elektrokontakt România, producător de cablaje auto, parte a grupului Nexans.

Aceștia au primit în 2015 un ajutor de stat de aproape 9 milioane de euro (40 de milioane de lei), pentru a realiza o fabrică în Municipiul Târgu Jiu, proiect care ar fi adus, teoretic, peste 800 de locuri de muncă. Interesant este că valoarea proiectului este de 18 milioane de euro, deci statul român ar fi contribuit cu aproape jumătate din valoarea investiției.


Firma germană a renunțat însă la proiect, aceștia invocând faptul că salariile au crescut în zonă. Cu alte cuvinte, salariile oferite de „investitorul” german erau prea mici față de cerințele potențialilor angajați gorjeni.

„Proiectul investițional a fost sistat ca urmare a dificultăților întâmpinate de companie în procesul de recrutare a personalului salariat corespunzător nevoilor procesului tehnologic, precum și din cauza dinamicii cheltuielilor de personal, în mod deosebit în partea de vest a țării. Având în vedere sistarea pro­iectului investițional, utilizarea – în sensul tragerii – ajutorului de stat nu s-a mai realizat”, au transmis oficialii EKR-Elektrokontakt România, în urma unei solicitări a ZF Transilvania legată de stadiul investiției de la Târgu-Jiu.

Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, afirmă că nu se poate vorbi despre o lipsă a forței de muncă în zonă, dar spune că Municipiul de pe Jiu are un nivel de trai destul de ridicat.

„Nu cunosc motivele pentru care compania EKR-Elektrokontakt a renunțat la investiția din orașul nostru, nu eram viceprimar la acel moment, însă nu cred că putem vorbi de o lipsă a forței de muncă în această zonă.Târgu-Jiu se numără printre primele orașe din țară în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor. În zonă se poate trăi încă foarte bine din minerit, iar cei mai mulți dintre localnici își duc traiul de pe urma acestei activități”, a spus pentru ZF Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu.

Ceea ce nu vor să spună angajatorii de tipul nemților care se plâng de lipsa forței de muncă este că salariile „atractive” pe care le propun, în special în orașele mici, se învârt în jurul „fabuloasei” sume de 800 de lei. În condițiile în care în orașele mici și la țară, oamenii au în general și pământ, imobile sau dispun de o mică fermă de subzistență de unde își produc carne, ouă, lapte sau legume, iar angajarea într-o astfel de fabrică presupune pierderea a cel puțin 10 ore pe zi, nu este de mirare că forța de muncă nu se înghesuie să accepte astfel de oferte. Mai mult, în cazul femeilor, acestea ar fi nevoite să-și lase copiii în grija unei alte persoane, pe care bineînțeles ar trebui s-o plătească. Deci dintr-o „binefacere” de 800 de lei, nu numai că nu și-ar permite să înlocuiască ferma pe care ar părăsi-o, dar oamenii ar fi nevoiți să facă și cheltuieli noi.

Din păcate, în prea multe cazuri, „investitorii” străini se dovedesc a fi doar niște vânători de chilipiruri, investiția rezumându-se salarii mizerabile pentru angajați – de neconceput în altă parte a Europei, precum și plata taxelor locale. Cu ajutor de la stat.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Cea mai mare putere militară a lumii devine invincibilă. Google se implică în afaceri militare. Angajații nu sunt de acord!

Google ajută armata americană să creeze arme capabile să-şi urmărească zile şi săptămâni în şir

Spitalele din Romania -> lagare de exterminare prin bacterii deosebit de periculoase iar lumea se concentreaza pe lupta PSD-Iohannis

O bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Universitar din Capitală. ULTIMA ORA 02:28Din revista

Fake News: expresia propagandei și ideologiei totalitare (video)

"Fake News" este o falsă dilemă, care nu are nicio legătură în realitate cu promovarea

Dragnea a modificat din nou legea off-shore în favoarea statului român, stârnind mânia concernelor petroliere. Reprezentanții corporațiilor au părăsit sala în semn de protest

PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte

Închide