NE UMPLEM PUSCARIILE PE VECI – Pedeapsa record de 30 ani inchisoare pentru escrocarea unor banci in vederea contractarii de credite cu acte false. Sporul aplicat a fost de 19 ani, mai mult decat la un omor. Daca nu se vor remedia anomaliile si aberatiile din noile Coduri penale, in cativa ani Romania se va confrunta cu o suprapopulare si mai acuta a inchisorilor (Hotararea)

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 

loading...

Lumeajustitiei.ro dezvaluie un caz incredibil in care o femeie, inginer de profesie, somera la data comiterii faptelor, a ajuns sa fie condamnata de o instanta din Romania la 30 de ani de inchisoare pentru savarsitea infractiunii de “complicitate la tentativa de inselaciune”. Pedeapsa este rezultatul cumului de pedepse aplicate in alte dosare, pentru infractiuni concurente. “Gratie” insa prevederilor noilor Coduri penale, s-a ajuns la teribila situatie ca, in ciuda aplicarii unei pedepse aproape de minimum prevazut de lege, o femeie in varsta de 49 de ani sa fie condamnata la 30 ani inchisoare, rezultanta compusa din pedeapsa principala cea mai grea, de 11 ani inchisoare, la care s-a facut aplicarea sporului obligatoriu de 1/3 din celelalte pedepse aplicate, respectiv 232 luni inchisoare (19 ani inchisoare).


Apreciem ca, indiferent ce fapta penala ar comite cineva, a-l pedepsi excesiv inseamna a-i distruge viata si a-l lipsi de orice sansa de reeducare si reintegrare in societate. Mai ales ca in acest caz, ca si in multe alte spete, astfel de pedepse sunt aplicate infractiunilor non-violente si se ajunge la aberanta situatie ca o infractiune precum omorul sa fie pedepsita mai bland chiar si in comparatie cu un furt.


Grozavia aplicarii prevederilor noilor Coduri penale a fost posibila la Curtea de Apel Brasov in dosarul nr. 11839/197/2015 in care, in data de 12 aprilie 2017, s-a decis sa se mentina sentinta pronuntata de Judecatoria Brasov in 24 noiembrie 2016 prin care s-a dispus condamnarea inculpatei Anca Maria Andries Ursu la 30 ani inchisoare pentru inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, complicitate la tentativa de inselaciune si tentativa la inselaciune.

Dupa cum veti vedea din mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 2836/2016 din 12.04.2017 emis de Judecatoria Brasov, pe care Lumeajustitiei.ro il prezinta in exclusivitate, judecatorii au aplicat pedepsele minime pentru infractiunile mai sus amintite, fiind insa obligati de noile Coduri penale sa faca aplicarea art. 10 din Legea nr. 187/2012, care stabileste tratamentul sanctionator in cazul pluralitatii de infractiunii si a art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, privitor la sportul de o treime care se aplica celorlalte pedepse stabilite, pe langa pedeapsa principala.


Astfel, conform Mandatului de executare a pedepsei inchisorii, Anca Maria Andries Ursu a fost trimisa la Penitenciarul Targsor pentru 30 ani dupa ce judecatorii au constatat ca faptele din dosarul in care a fost deferita Justitiei pentru inselarea unei banci, in vederea obtinerii unor credite, erau concurente cu faptele pentru care s-a dispus condamnarea sa in alte trei dosare care aveau, in esenta, acelasi obiect.

In urma descontopirii pedepselor rezultante si a repunerii in individualitatea lor a pedepselor componente si a sporului aplicat a rezultat astfel urmatoarea condamnare:

-6 pedepse de cate 2 ani si 6 luni inchisoare;

-pedeapsa de 5 ani inchisoare;

-pedeapsa de 3 ani inchisoare;

-pedeapsa de 4 ani inchisoare;

-pedeapsa principala de 11 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazuta de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a, lit. b) Cod penal din 1969 pe o durata de 10 ani;

-3 ani inchisoare spor de pedeapsa.

In baza art. 10 din Legea nr. 187/2012, art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b) si art. 65 Cod penal, contopeste pedepsele mentionate, aplicand inculpatei pedeapsa principala rezultanta de 30 ani inchisoare (compusa din pedeapsa principala cea mai grea, de 11 ani inchisoare, la care s-a adaugat sporul obligatoriu de 1/3 din celelalte pedepse aplicate, respectiv 1/3 din 696 luni inchisoare, adica 232 luni inchisoare) si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev.de art. 64 lit. a) teza a II-a, lit. b) Cod penal din 1969 pe o durata de 10 ani, respectiv aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor a caror exercitare a fost interzisa ca pedeapsa complementara.

Iata mandatul de executare a pedepsei:

*Cititi aici solutiile proununtate de Judecatoria Brasov si Curtea de Apel Brasov

Sursa: m.luju.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
KLAUS CAPTIVUS O IA IN BRATE PE KOVESI – Presedintele Iohannis ignora argumentele imbatabile pe baza carora ministrul Justitiei a cerut revocarea sefei DNA si face scut in fata procurorilor abuzivi: “Presedintele s-a declarat multumit de activitatea DNA si a conducerii sale, punct de vedere pe care si-l mentine in continuare”. Prin acest mesaj, Iohannis da un semnal catre procurorii din CSM care trebuie sa dea aviz consultativ pe propunerea de revocare. Taica Lazar se baga in seama

Nici bine nu a terminat ministrul Justitiei Tudorel Toader sa prezinte sinteza raportului pe baza

Statele Unite au declasificat o scrisoare a lui Mugur Isărescu

Statele Unite au declasificat o scrisoare a lui Mugur Isărescu către Banca Federală În documentul declasificat

HALUCINANT | România, prima țară din Europa care și-a cedat PAVILIONUL național

Anul trecut, un grup de oameni de afaceri si functionari ai statului roman au pus

Cornel Nistorescu: Puterea proștilor la cote eroice

Un întreg iureș s-a pornit după ce PSD a decis să renunțe la susținerea guvernului

Închide