Ne pregătim de război? Armata plănuieşte cum să rechiziţioneze casele românilor

Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de lege prin care se aduc numeroase schimbări la rechiziţiile de bunuri şi prestările de servicii în interes public. Mai exact, MAI propune ca în cazul unor exerciţii sau, mai rău, război vom fi nevoiţie să ne punem casele la dispoziţia militarilor şi să prestăm muncă voluntară. În caz contrar riscăm să fim amendaţi şi să ajungem

în spatele gratiilor.

În expunerea de motive, este precizat faptul că schimbările sunt necesare pentru luarea măsurilor necesare pentru apărarea securităţii naţionale şi prevenirea consecinţelor unei calamităţi ori ale unui dezastru şi se bazează pe piedicile întâlnite până în prezent pe perioada situaţiilor de urgenţă ori a exerciţiilor multinaţionale desfăşurate pe teritoriul naţional. Aceste modificări vizează optimizarea activităţii de pregătire ca măsuri excepţionale de asigurare a resurselor, materiale şi umane, necesare forţelor destinate apărării naţionale ori celor de protecţie civilă, precum şi autorităţilor publice împuternicite.

„Introducerea posibilităţii de punerea la dispoziţie a resurselor cuprinse în planurile de rechiziţii, pe bază voluntară, prin convenţia părţilor, în scop de verificare/testare a viabilităţii modului de planificare a rechiziţiilor în timp de pace, în caz de concentrări sau pe timpul desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare ce presupun executarea de trageri, manevre militare şi operaţiuni în ansamblu, care comportă instrucţia trupelor, dar şi în scopul dezvoltării nivelului de reacţie a forţelor Alianţei, conform planurilor şi misiunilor cu caracter defensiv de apărare colectivă, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. (….) Pe cale de con-secinţă, este necesară optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de criză, a procedurilor de acţiune şi luarea măsurilor necesare pentru a răspunde schimbărilor majore din mediul de securitate regional de la graniţele NATO, precum şi descurajarea provocărilor şi ameninţărilor la adresa teritoriilor şi populaţiilor ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, soluţia legis-lativă are ca sursă de inspiraţie dreptul francez, întrucât este prevăzută în Codul apărării francez.

Pregătirea populaţiei pentru apărare

Printre alte modificări care vor surveni la Legea 132/1997 se numără şi chemarea oamenilor pentru muncă voluntară care este considerată o formă de pregătire a populaţiei pentru apărare. „Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, cu vârstă între 16-65 ani bărbaţii şi între 16-63 ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor. Planificarea chemării persoanelor fizice se realizează în timp de pace prin planul de rechiziţii judeţean”, se mai arată în expunere.

Cine se împotriveşte primeşte amendă sau ajunge în închisoare

Potrivit proiectului de lege, angajatorii vor fi obligaţi să comunice autorităţilor numele şi calificările salariaţilor, pentru ca aceştia să poată fi utilizaţi la muncile în folosul comunităţii. De asemenea, cei care refuză nejustificat să pună la dispoziţia forţelor armate pe perioada declarării stării de mobilizare sau de război a bunurilor legal rechiziţionate ori sustragerea de la îndeplinirea acestor obligaţii, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 7.500 lei la 25.000 lei, pentru persoanele juridice, ca sancţiune principală, după cum urmează: refuzul de a preda bunurile supuse rechiziţiei şi absenţa nejustificată ori refuzul persoanelor fizice legal chemate de a presta servicii în interes public pe timpul situaţiilor de urgenţă la declararea stării de alertă, precum şi pentru prevenirea, localizarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”, mai propune MAI.

 

 


Sursa:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *