Monsanto pierde un proces în faţa unui client pe care l-a îmbolnăvit de cancer. Despăgubiri uriaşe de 289 milioane de dolari

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Monsanto a fost obligată să plătească despăgubiri de 289 milioane de dolari unui fost grădinar care susţine că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza unui ierbicid produs de companie, scriu Reuters şi The Guardian.

loading...

Cazul lui Dewayne Johnson, fost grădinar într-o şcoală, a fost primul în care s-a judecat în instanţă faptul că Roundup, insecticidul pe bază de glifosat, cauzează cancer. Monsanto, o unitate a companiei Bayer AG, se confruntă cu peste 5.000 de procese similare în Statele Unite. Juriul de la Curtea Supremă din San Francisco, California, a deliberat timp de trei zile înainte de a constata că Monsanto nu a reuşit să-i avertizeze pe Johnson şi pe ceilalţi consumatori cu privire la riscurile privind cancerul provocate de insecticidul său.


Justiţia a decis că Monsanto trebuie să îi plătească lui Johnson compensaţii de 39 de milioane de dolari şi daune punitive de 250 de milioane de dolari. Monsanto neagă acuzaţiile Monsanto a transmis însă că va ataca verdictul. „Decizia de astăzi nu schimbă faptul că peste 800 de studii ştiinţifice şi recenzii susţin faptul că glifosatul nu provoacă cancer şi nu a provocat cancerul domnului Johnson”, a spus compania. Monsanto neagă faptul că glifosatul, cel mai utilizat erbicid din lume, provoacă cancer şi spune că decenii de studii ştiinţifice au arătat că produsul chimic este sigur pentru uz uman.

Cazul lui Johnson, înregistrat în 2016, a ajuns în atenţia publicului datorită gravităţii cancerului său, acum în fază terminală, despre care el susţine că a fost cauzat de Roundup şi Ranger Pro, un alt erbicid glifosat al Monsanto. Medicii lui Johnson au spus că este puţin probabil ca el să trăiască până în 2020. Johnson, în vârstă de 46 de ani, fost grădinar într-o şcoală din California, ajunsese să aplice insecticidul de până la 30 de ori pe an. Pe parcursul procesului care a durat patru săptămâni, juraţii au auzit mărturii ale statisticienilor, medicilor, cercetătorilor în domeniul sănătăţii publice şi epidemiologilor care nu s-au pus de acord dacă glifosatul poate provoca cancer.


Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a încheiat în septembrie 2017 o evaluare în care a analizat timp de câteva zeci de ani riscurile glifosatului şi a găsit că substanţa chimică nu este probabil carcinogenă pentru oameni. Însă ramura care studiază cancerul a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul, în 2015, drept „probabil carcinogen pentru om”.

Citeste mai mult: adev.ro/pdayzz

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Vaccinare România. Juncker, în Parlamentul European (Babilonul): Este INACCEPTABIL!

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri în fața Parlamentului European discursul-program anual privind

Vicele Societății Naționale de Medicina Familiei, răspuns șocant după ce a fost chestionată pentru ineficiența vaccinului anti tuberculoză (BCG): „Vaccinul BCG nu se administrează pentru eradicarea tuberculozei!” Prospectul o contrazice…

Marți 26 septembrie, la Senat, a avut loc ședința Comisiei de Sănătate a camerei, unde s-a

Un artist celebru îi DESFIINŢEAZĂ pe Pantazi, Tapalagă, Coldea, Kovesi

Paul Hitter a revenit cu o postare extrem de critică la adresa jurnalistului Pantazi ironizându-l

Vanzarea sasilor catre Republica Federala Germania, operatiune initiata de guvernul de la Bonn, care isi propusese sa extinda piata locurilor de munca de noi sclavi “pe plantatie” cu cetateni din lagarul estul Europei, vorbitori de limba germana – Sasii din  Romania – „Actiunea Recuperarea. Securitatea si emigrarea germanilor din Romania (1962-1989)

SECURITATEA , SAŞII ŞI RFG-UL SAU locul de unde au venit banii fraţilor NEGOIŢĂ Una

Închide