În Sâmbăta Mare, la Ierusalim, între orele 12:30 – 13:30, Lumina se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos. Acest lucru se întâmplă în timpul Vecerniei Mari. Doar la creștinii ortodocși se aprinde Lumina, aceasta însemnând, în morala creștină, că doar ortodocși păstrează dreapta credință apostolică. La ceremonie, Patriarhul grec al Ierusalimului, însoțit de un sobor de preoți și ierarhi înconjoară Sfântul Mormânt. Acesta intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt iar Lumina Sfântă coboară și le aprinde, iar apoi acesta împarte tuturor celor adunați Lumina. Acest eveniment de aprindere a celor 33 de lumânări e considerat ca fiind cel mai vechi miracol atestat, iar lumina pe care o duc cu ei credincioșii la întoarcerea de la Biserică este dovada cea mai puternică a faptului că dintre toate credințele, Ortodoxia este cea adevărată.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toți credincioșii adunați în biserici cântă ”Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le”, iar apoi iau de la preoți Lumina Sfântă și mai apoi Paști, acesta ”îmbrăcând” diferite forme fiind sfințit ca atare sau înmuiat în vin. Abia după aceea, e bine ca toți credincioșii să ciocnească ouă roșii rostind cunoscutele formule ”Hristos a înviat! / Adevărat a Înviat”. De altfel cele două formule vor ține loc de salut până la sărbatoarea Înălțării Domnului.

Lumânarea aprinsă la biserică se stinge abia când ai ajuns acasă, de pragul de sus al ușii de la intrare, după ce ai făcut semnul crucii. Aceasta se păstrează în gopodărie timp de șapte ani urmând să fie folosită în momente de restriște, furtuni, grindină sau mari primejdii.

Hristos a Înviat!