Cum isi doresc romanii astazi concedii in Dubai sau in Maledive, asa isi doreau turistii straini concedii pe litoralul romanesc pentru ca totul era construit la cele mai noi standarde ale turismului la nivel mondial de la acea vreme!

Capitalism Ceausescu
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Până la Revoluţie, litoralul românesc era o destinaţie căutată de turiştii străini, care petreceau în staţiunile de la malul Mării Negre vacanţe de neuitat.

loading...

Personal instruit si bine scolit in scoli specializate, multi erau trimisi la specializari si concursuri in strainatate in anii 70, arhitectura de calitate si gastronomie la cele mai inalte standarde, oferea Romania in anii comunismului. Nu a existta familie de romani sa nu isi permita un concediu pe litoral. Biletele erau impartite in asa fel, incat sa se distribuie numarul de turisti in egala masura pe toata perioada verii, astfel nefiind foarte aglomerat intr-o anumita luna sau saptamana, la fel cum nu exista riscul ca hotelurile sa fie neocupate in anumite zile din perioada estivala ( asa cum se intampla astazi). Nu exista cuvinte care sa descrie frumusetea concediilor la mare ale romanului din acea epoca, chiar si cei care fac propaganda negativa comunismului nu au ce denigra despre turismul de pe litoral sau de la munte, pentru ca turismul din acea vreme era unul de inalta calitate, si se concura cu tot ceea ce insemna turism in intreaga lume. Ceea ce a reusit sa construiasca Ceausescu in materie de statiuni si turism in Romania, cu bani atat de putini si cu resursa romaneasca exclusiva, frizeaza practic imposibilul si poate fi trecut usor in cartea recordurilor.  Astazi cei care au pus mana pe hotelurile si restaurantele poporului, s-au inbogatit, unii dintre ei fara sa fi investit mai nimic, profita si astazi de ceea ce s-a construit in comunism. Declinul turismului din Romania a inceput imediat dupa revolutie, statiuni intregi s-au degradat si distrus, deoarece nu s-a mai respectat nici o regula in materie de gastronomie , servicii hoteliere si turism. Toti neavenitii fara studii in domeniu, au pus mana pe unitatile fostului O.N.T. si le-au distrus incet dar sigur, astfel ca astazi niciun turist strain sau agentie de turism din strainatate nu mai sunt interesati de statiunile romanesti.


Litoralul în imagini de altădată. România avea staţiuni îngrijite… „În niciun alt loc din ţară nu poate fi întâlnit un aşa de mare număr de străini ca vara, pe litoral, scria Constantin Cioroiu, în „Litoralul românesc – ghid sentimental“. Aceştia scriau impresiile în cărţile de onoare ale hotelurilor sau vorbeau la superlativ ziariştilor care făceau reportaje.   „Pe Malul Mării Negre, românii au creat o civilizaţie înaintată“, era de părere  Teghina Jean Dieu Domni din Gabon, care vizitase litoralul românesc.   Alberto Arvati din Milano spunea că de patru ani vine în fiecare an în România, unde-şi petrece o lună de vacanţă. „Eu şi soţia mea suntem încântaţi de tot ce am văzut până acum în România. Am fost pe litoral în toate staţiunile şi am admirat arhitectura şi eleganţa lor. Am fost în lumea minunată a Deltei Dunării şi de fiecare dată am revenit cu plăcere la Flamingo, unde ne simţim ca acasă“, era de părere Eddy Maas din Olanda.    În perioada anilor `70 -`80, litoralul găzduia 150.000 de turişti pe serie, români şi străini. Petre Stancă, fost director general al Direcţiei Comerciale a Judeţului Constanţa, care, în vremea comunismului, se ocupa cu aprovizionare în staţiunile de pe litoral, spune că în medie, fiecare serie era programată pentru zece zile. Staţiunile Mamaia şi Mangalia aveau şi câte 20.000 de turişti pe serie. Mangalia avea chiar şi un avantaj, întrucât aici nu intrau şi turiştii din Neptun.    Staţiunea avea, la rândul ei, 9.500 de spaţii de cazare, întotdeauna ocupate. Urmau cele două Eforii, care puteau primi pe serie 15.000 de turişti. În taberele şcolare veneau peste 2.000 de turişti. Peste 5.000 de turişti ajungeau la Năvodari. Restul turiştilor se cazau în campinguri sau în alte moduri de turism neorganizat.

Citeste mai mult: adev.ro/panjwu


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *