Ion Zeitgeist

Spiritualitate
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

TOTI parintii psihologiei au fost implicati in studiul ezoterismului si al “spiritualitatii” orientale.

Adica in ceea ce ne-a parvenit astazi ca fiind Yoga, Reiki, Channeling si alte asemenea. La randul lor, toate aceste practici au un numitor comun: sunt centrate pe individ. De aici, acest deziderat a razbatut in psihologia de consiliere si in cea de integrare sociala: Tu fa, TU stabileste, TU concentreaza-TE, TU impune-TI, TU devino, evolueaza, poti, etc. Adica centrarea pe individ. Tu esti responsabil! Tu esti securizat, fi fericit, zambeste!AUTOREALIZEAZA-TE!!! SA NU FI INTERESAT DE CEEA CE FACE ALTUL!


Aici devine vizibila tranzitia la satanism! Caci Dumnezeu ne-a zis sa EXPUNEM relele si sa fim centrati pe El, nu pe sine. “Caci nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine!” Deci nu prin “autorealizare” . Insa continua sa ploua cu “invataturi” ale unor “maestrii”, “intelepti”, “guru”, “initiati”, conform carora omul este propriul sau Dumnezeu si ca fericirea individuala este responsabilitatea fiecaruia in parte, iar daca cineva este nefericit este singur raspunzator pentru asta!

Iar psihologii ti-o spun clar: nu ai fost motivat si nu ai avut stima de sine, asa ca nu ti-ai stabilit prioritatile de urmat!


Esti singur vinovat! Apoi te pun sa faci o lista de “lucruri” care “consideri ca iti fac rau” si pe care trebuie sa le elimini! Doar esti Dumnezeu! Ca asa i-a zis Satana omului: Veti fi ca Dumnezeu! Pai si ce, nu e bine? Uite, Ion s-a lasat de fumat, dupa ce a trecut “tutunul” pe lista lucurilor care considera el ca-i fac rau. Venea tutunul la el si-i facea rau! Pe lista aceea mai figurau notiuni precum “suferinta”, “femeile” sau “saracia”. Ca urmare, Ion este gay. El grabeste pasul cand vede un om cazut pe trotuar, tremurand de frig, pentru ca el se fereste de suferinta! De asemena, Ion este econom si strangator, pentru ca nu doreste sa devina sarac. El nu stie ca “mai degraba va intra camila prin urechile acului decat bogatul in Rai.” Cu toate acestea, Ion face donatii pentu copiii saraci din Africa! El nu face deosebire intre a da milostenie si a fi milostiv, dar stie ca asa poate spala niste bani din firma si crede ca a impacat si capra si varza: le-a dat si alora, dar e si oleaca mai aproape de Rai! Insa, in general, Ion este ateu. El crede in civism si responsabilitate, caci asta ii permite sa aspire resurse dintr-o postura impacata. El nu stie ca daca cei ca dansul nu ar exista, nu ar mai fi nevoie de ajutoare pentru cei din Africa si nu ar mai fi oameni care sa zaca pe strazi in frig. Pentru ca Ion si-a stabilit prioritatile! El doreste sa se extinda si sa aduca echipamente noi la fabrica, ceea ce-i va spori profitul, caci va putea concedia o parte din oameni – numeste asta “progres”. Stabilirea prioritatilor, dublata de motivatie si stima de sine sporite, i-au adus lui Ion succesul! Ion are o “rubrica” in care-i “pasa” de ceilalti, dar numai in masura in care nu il costa nimic. Daca il costa bani, aceasta implicare l-ar apropia de saracie, deci atentie la lista! Daca il costa prezenta lui acolo unde este durere, umilinta, violenta, mizerie etc, aceasta il va apropia de suferinta, deci atentie la lista! Ion este foarte atent la mancare, mai atent decat la cei cazuti pe trotuar! Pentru ca Ion nu doreste sa se uzeze si sa sufere! Iar daca lucrurile sau oamenii care necesita bani si timpul sau se incapataneaza sa persiste, Ion le trece si pe ele pe lista de interdictii, exact ca si pe parizer, zahar sau grasimile saturate! Dar uneori Ion se intreaba: “Daca Dumnezeu exista, de ce permite ca toate acestea sa se intample?!”. El nu stie ca Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru, tocmai ca sa vada cum ne descurcam! Iar daca in lume prolifereaza invataturi care sustin centrarea pe sine, stabilirea scopurilor, gasirea motivatiei, “detasarea”, “neimplicarea in gunele materiei”…pai nu e normal sa existe suferinta? Caci daca omul de langa tine sufera iar tu esti detasat de materie, de suferinta, avand alte prioritati, pentru ca tu vrei sa fi fericit, cel de langa tine o sa sufere in continuare!

De aceea Dumnezeu a zis: “Iubeste-ti aproapele CA PE TINE INSUTI!” . Sa vedem cata suferinta ar mai exista daca ar fi asa! In loc de aceasta, Ion lupta pentru eliminarea granitelor si a diferentelor dintre sexe! Ion este Zeitgeist! Caci asta ii permite sa isi puna in continuare adaos comercial fara sa fie deranjat, ii garanteaza mai multi clienti si noi perspective de extindere, eventual un fond european! Fond pe care copiii din Africa sunt tot mai indepartati.

unde ti se pare ca Biblia greseste, acolo este hotarul intelegerii tale! Pana acolo iti bate mintea! Ori nu ai citit toata Biblia, ori nu ai retinut ceea ce ai citit – caci nu exista carte mai inchegata si mai plina de legaturi decat ea! De aceea are si trimiteri la versete, ca sa te ajute, caci cantitatea de informatie este enorma. Oricate adaugiri, eliminari sau modificari pe text s-au facut, Biblia este adevarata din scoarta in scoarta. Daca nu intelegi asta, inseamna ca nu cunosti destul. Daca nu esti de acord cu asta, inseamna ca nu stii despre ce este vorba si la ce nivel.

Cu toate acestea am fost intrebat de ce oamenii care traiesc in bunastare se indreapta arareori catre Biblie si crestinism, preferand sa “migreze” spre doctrinele orientale ale detasarii, succesului, dezvoltarii personale, “psihologiei acceptarii” si “energiei”. In primul rand, biblic vorbind, este dreptul lor sa se indrepte incotro doresc – au liber arbitru! Raspunsul la aceasta intrebare insa, implica mai multe observatii. Oricine a acumulat bunuri excedentare – peste capacitate lui si a celor apropiati de a le utiliza – a facut-o LUAND. Omul nu are 100 de guri cu care sa manance si 100 de trupuri cu care sa doarma in 100 de paturi. Acumularea de resurse individuale – bani, terenuri, cladiri etc – se face prin aspirare de la cei din jur, conform mecanismelor economice, legal sau mai putin legal. Caci nimeni nu a zidit cu mana lui multime de imobile si nu a construit sumedenie de alte bunuri. Adesea acest fapt al acumularii s-a facut pe linie de familie, in generatii. Verbul dominant este A LUA. Cuvantul de ordine este ACUMULARE. Acest fapt este nebiblic.

Pentru om, punctul central al Bibliei este obtinerea vietii vesnice urmand cuvantul lui Dumnezeu. Ori Biblia este centrata pe verbul A DA. Dumnezeu iti da si te indemna sa faci la fel. Mai mult, Biblia spune clar ca bogatul nu intra in Rai! Ca sansele lui sunt MAI MICI DECAT ZERO: ” Mai degraba va intra camila prin urechile acului decat bogatul in Rai!”. O camila are sanse zero sa incapa prin urechea acului, dar cu toate acestea Dumnezeu ne spune ca ea are mai multe sanse sa o faca decat are bogatul sa intre in Rai! Deci sansa bogatului la Rai este sub zero, adica NEGATIVA. Nu exista loc de interpretari aici, exprimarea este fara echivoc! Centrarea pe A DA este omniprezenta in Biblie. “Daca cineva iti cere haina, da-i si camasa!”. “Daca cineva iti cere sa te insotesti cu el o leghe, insoteste-l doua!”. FAPTA de a da se puncteaza in Biblie si in ochii Domnului cu ocazia oricarui eveniment, incepand cu Posturile – gresti interpretate ca avand doar conotatie alimentara! “Credeti ca acesta este postul placut Mie, sa-si chinuiasca omul sufletul o zi?! Iata postul placut Mie: dezleaga lanturile rautatii, acopera pe cel descoperit, mangaie pe cel ce plange!”. Cine zice ca Nu face un lucru bun, dar se razgandeste si il face, este mai de folos decat cel ce spune ca il va face, dar nu il face! Deci este vorba de A DA, A FACE pentru ceilalti, A IERTA si A IUBI pana si pe vrajmas. ” Daca iubiti doar pe cei ce va iubesc nu inseamna nimic, caci la fel fac si famenii!” ; ” Iubiti-va unii pe altii asa cum v-am iubit Eu!”. Biblia cere IMPLICARE: “Credinta fara fapta este moarta!”

In felul acesta nu se pot acumula prea multe bunuri! Antagonic, toate doctrinele orientale sunt centrate pe succesul individual si pe NEIMPLICARE. Pe DETASARE, pe EVITAREA zonelor de conflict, ca “sa nu atragi lucrurile negative” si sa nu “te incarci negativ”. Ori Biblia ne cere sa nu luam parte la uraciuni, dar sa LE EXPUNEM! (“Nu luati parte la faradelegi, ci mai degraba expuneti-le!” – deci atentie la vot!) Cum poti expune un lucru despre care nu stii nimic, pentru ca te-ai ferit de el prin neimplicare si detasare, ca sa nu te “incarci negativ”?! Ideea de crestin detasat este infantila dar comoda. Si feminina. Ori crestinismul este ultima forma de arta martiala: ” Căci noi nu luptăm împotriva cărnii şi a sângelui, ci împotriva stăpânirilor, a autorităţilor şi a puterilor acestui veac întunecat, împotriva duhurilor rele! De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi rezista în ziua cea rea şi, după ce aţi făcut totul, să rămâneţi în picioare. Aşadar, ţineţi-vă tari, având mijlocul încins cu adevărul, fiind îmbrăcaţi cu platoşa dreptăţii!”.

Dumnezeu ne spune clar si raspicat ca nu vom dobandi viata vesnica decat prin Iisus Cristos: “NIMENI nu vine la tatal decat prin Mine!”. Este o exprimare extrem de clara: NU EXISTA ALTA CALE. Nu prin NEIMPLICARE, ACUMULARE, AUTOREALIZARE, cai secrete, arta succesului, dezvoltare personala etc. Toate doctrinele orientale sustin retete nutritionale, descatusarea energiei latente, comuniunea cu natura si alte obiective care RAMAN ANODINE in raport cu scopul biblic: VIATA VESNICA. Ele sunt axate pe viata terestra si NUMAI pe viata terestra: acumulare si succes. Este de la sine inteles de ce o persoana care a ales “calea succesului si a dezvoltarii personale” se va indrepta arareori spre crestinism, de vreme ce doctrinele orientale sustin tocmai lucrurile in favoarea carora a decis aceasta persoana, iar Biblia sustine contariul. Multi isi inchipuie ca exista si alte cai: cunoastere, magie “alba”, transcedere, iluminare etc. Din punct de vedere biblic, este fals, chiar daca fvorizeaza acumularea de bunuri. Iar iisus ne-o spune, din nou, raspicat: “Nu va adunati comori pe Pamant, unde le mananca moliile si rugina, iar hotii le fura si le sapa, ci adunati-le in Cer, unde nu le mananca nici rugina si nu le fura hotii!”. Practic, Dumnezeu ne cere sa NU adunam bogatii. Sa nu culegem via a doua oara – adica sa nu profitam repetat de o oportunitate. Neculegand a doua oara, ramane si pentru ceilalti. Practic orice afacere se prabuseste! Dealtfel negustorii sunt singurele personaje pe care Iisus a pus ciomagul la propriu, caci ISI DESCHISESERA STANDURI DE VANZARI (vai, dar ce e rau in asta?! ) in casa lui Dumnezeu!

Iata de ce sunt extrem de rare cazurile in care omul instarit, sau care doreste sa se instareasca, adera la Crestinism. Multi spun ca “Sunt crestin, dar nu practicant!” – asta este o copilarie! – si au nenumarate justificari sau scuze prin care isi sustin modul de viata: ba ca unii preoti sunt foarte bogati si ca biserica aduna sume imense, ba ca au muncit mult si ca au investit in cutare afacere si sunt indreptatiti acum sa culeaga roadele, ba ca au mostenit o avere etc. Toate aceste lucruri sunt, de cele mai multe ori, adevarate: exista preoti care aduna sume colosale, investitii considerabile sau mosteniri consistente. Ce legatura au toate acestea cu cele mentionate in acest text ori cu spusele Domnului?! Nici una, sunt pe dos, iar asocierea este copilareasca. Vorba zicalei: ” Una-i una, alta-i alta!”.

Primul aspect este libertatea de decizie personala, care nu loveste in ceilalti decat prin inerentele mecanisme ale economiei de piata, in speta adaosuri artificiale si scumpiri repetate – firul de grau trece prin zece maini pana sa se transforme in painea de pe masa. Aceasta este furt si o prima forma de prigoana voalata care prabuseste tarile incet si sigur, caci comertul se dezvolta geometric si piramidal – baza afacerilor se extinde, cu tendinta acumularii resurselor in mana a tot mai putini oameni. Acum 20 de ani, 5% din oameni detineau 85% din TOT. Astazi 90% din TOT este in posesia a 3% din oameni. Iar asta este tendinta oricarei afaceri: extinderea geometrica. Intentional nu este nici o diferenta intre unul care a inceput cu o taraba de covrigi si acum are un lant de simigerii si familia Rotschild sau Rockefeller – scopul si mecanismele sunt aceleasi, dar magnitudinea intreprinderii nu mai fac necesara declararea lui Rotschild ca fiind “crestin, dar nepracticant” – azi el poate sa se declare linistit orice inaintea oamenilor, caci nu risca nimic, din contra: crestinii risca daca se declara ca atare! Caci crestinii, prin doctrina lui Dumnezeu, sunt o STAVILA intre profit si cei care au ales calea succesului. Iar daca, pentru micul negustor, crestinul este cel mult stanjenitor si de evitat, marele miliardar va incerca sa il elimine. Micul negustor iti vrea doar banii, dar miliardarul iti vrea sustinerea, votul, aportul – crestinii sunt incomozi!
Nu conteaza. Important este ce a spus Iisus: “Cine se va jena de mine inaintea oamenilor, si Eu ma voi jena de el inaintea Tatalui!” – mai conteaza ce crede Rotschild sau cine stie ce distribuitor zonal de ambalaje?! Mai mult, Dumnezeu a stiut ce va urma – “Caci nu cade nici un fir de par din capul omului fara stirea Domnului!” – de aceea Iisus spus in ultima dintre “Fericiri”: “Ferice va fi de voi, cînd din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri!”.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *