miercuri, ianuarie 23, 2019

[INTERVIU] Holzindustrie Schweighofer: “N-am tăiat ilegal, am greșit niște documente” (VIDEO)

Politica Simboluri
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 

loading...

Păduri distruse, trafic de bușteni și firme fantomă. Toate acestea sunt ingredientele toxice ale rețetei de afaceri de care a beneficiat corporația austriacă Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, potrivit rapoartelor de control emise de Ministerul Mediului și Garda Forestieră. (DETALII, AICI)

Filialele din România ale grupului austriac au fost acuzate constant în ultimii ani că au cumpărat cu bună știință cantități mari de lemn traficat, sporindu-și ilicit afacerile din Munții Carpați. 


O investigație RISE Project a arătat anul trecut cine au fost principalii furnizori locali ai corporației austriece și ce probleme penale au aceștia. (DETALII, AICI)

În replică, oficialii Holzindustrie Schweighofer susțin că achizițiile lor s-au făcut doar pe bază de documente legale și aduc ca principal argument faptul că nu sunt declanșate investigații penale împotriva companiei.  “Societatea (nr.- compania Holzindustrie Scheighofer)  este soluția care ar putea să oprească tăierile ilegale din România și nu cauza acestora”, susține Dan Banacu, unul dintre directorii Holzindustrie Schweighofer  într-un interviu acordat, la finalul anului trecut, reporterilor RISE Project și emisiunii “În Premieră”. Este primul interviu al unui reprezentant al corporației, după ce inspectorii de la Ministerul Mediului și ITRSV (actuala Gardă Forestieră) au descoperit anul trecut în depozitele sale mari cantități de bușteni fără documente legale, metode de mascare a tranzacțiilor cu lemn, afaceri cu firme fantomă și zeci de mii de hectare de pădure tăiate la ras.


Argumentele invocate de oficialul companiei cu acționariat austriac sunt contrazise chiar de autorități. Fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat anul trecut că a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT), iar concluziile controalelor din Sebeș și Rădăuți, localitățile în care corporația deține fabrici de procesare a lemnului, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

protest_paduir_02.00_00_48_20

Corporația Holtzindustrie Schweighofer, patronată de afaceristul austriac Gerald Schweighofer, este prezentă în România de paisprezece ani. În acest timp, cifra de afaceri a grupului a crescut până la jumătate de miliard de euro, în situația în care Schweighofer controlează două treimi din piața rășinoaselor.

Distrugerea pădurilor, prin retrocedări abuzive și tăieri ilegale, a provocat în ultimii doi ani ample proteste de stradă. Drept urmare, Parlamentul a inclus fenomenul tăierilor ilegale de păduri printre amenințările la securitatea națională, potrivit unei legi promulgate la începutul acestui an.

 

 

Sursa: riseproject.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

1 thought on “[INTERVIU] Holzindustrie Schweighofer: “N-am tăiat ilegal, am greșit niște documente” (VIDEO)

  1. DE CE NENOROCITILOR NU TAIATI LA VOI IN AUSTRIA CA SUNT PADURI DESTULE LA NOI LE-ATI DEFRISAT PE TOATE,CU SPRIJINUL GUVERNANTILOR SI A INPOTENTILOR DIN SENAT SI PARLAMENT
    ACUM NE LUATI SI GAZELE SI LA NOI SE MOARE DE FRIG
    NORMAL NU VA INTERESEAZA DACA NICI GUVERNU NU SE INTERESEAZA DE POPORUL LUI
    DISTRUGETI TOT LUAVAR DRACU,TARA ARE NEVOIE DE INCA U N CEAUSESCU SA VA OPREASCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Citește mai multe:
Copiii dintre dealuri, Un băiețel care era cu oile pe dealuri a izbucnit în plâns când a văzut dulciurile.

de Roxana Garaiman În weekendul 22-24 aprilie, PressOne a însoțit un convoi umanitar organizat de clubul Off-Road Adventure Romania din București,...

S-au furat bani cât pentru zece catedrale ale mântuirii neamului

Curtea de Conturi a României a trimis organelor de urmărire penală 657 de sesizări în perioada 2005 – 2015. Un...

MARELE PLAN al Tehnocratilor :Transilvania, independentă! Restul, România Federală

   Astazi nici macar nu se mai pune problema in termenii clasici ai revizionismului maghiar sau ambitiilor Rusiei. Este mai...

UDMR strânge semnături pentru ca drepturile maghiarilor să fie protejate de Bruxelles, nu de București

O campanie de strângere a unui milion de semnături prin care se urmăreşte modificarea legislaţiei UE privind protecţia minorităţilor a...

Închide