Încă o bătaie de joc a Multinaționalelor Străine la adresa românilor. Adevărul.ro: Raport oficial: mâncarea din țară, e MULT mai proastă ca afară! Specialiști: “Ne așteptam la acest rezultat”: Adică se așteptau ca Multinaționalele să-și bată joc de noi

by loading... Grăsime mai multă, aditivi alimentari în plus și o valoarea nutrițională mai scăzută decât produsele din aceeași marcă vândute în occident. Asta este concluzia la care au ajuns […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Grăsime mai multă, aditivi alimentari în plus și o valoarea nutrițională mai scăzută decât produsele din aceeași marcă vândute în occident. Asta este concluzia la care au ajuns oficialii români  în privința a nouă din cele 29 de alimente verificate în cadrul studiului comparativ privind dublul standard al produselor care ajung pe mesele românilor. Medicii și specialiștii în protecția consumatorilor spun că se așteptau la un astfel de rezultat.

Autoritățile române au descoperit că nouă din 29 de produse alimentare analizate în ultimele săptămâni au standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din UE. Așa a anunțat miercuri directorul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din cadrul Autorității pentru Siguranța Alimentelor, Rodica Tănăsuică. La aceste acțiuni au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
În total, au fost prelevate 29 de probe din țări europene și alte 29 de probe similare din magazinele românești, fiind analizate preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată.
“Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferențe din punctul de vedere al conținutului de grăsimi și proteine”, a declarat Rodica Tănăsuică. Inspectorii români au comparat produsele românești cu cele din din Belgia, Olanda și Germania. Spre exemplu, printre alimentele mai slabe calitativ se numără parizerul de porc, șunca, baconul, conservele de pește sau cârnații de grătar, au explicat oficialii, care nu au vrut să facă publice și numele producătorilor ale căror produse le-au analizat. Rezultatele vor fi însă transmise către Comisia Europeană, mai ales că acestea atestă rezultatele analizelor făcute de autoritățile din Cehia.
Grăsimea, proteinele și aditivii, printre parametri determinați
În opinia ministrului Agriculturii, Petre Daea, este nevoie de o intervenție urgentă a Comisiei Europene. “Transmitem aceste rezultate către Comisia Europeană, solicitând Comisiei să accelereze procesul de reglementare în așa fel încât să putem avea instrumente și juridice și utilitare pentru a putea analiza în orice țară o situație privind dublul standard. În prezent nu este reglementat. Vom transmite aceste informații tuturor europarlamentarilor români în așa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic la dispoziție”, a explicat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
“Au fost făcute analize conform etichetei, toți parametri au fost analizați în laborator – noi am determinat proteina, grăsimea, aditivii alimentari, și aici am avut diferențe. În cazul celor nouă produse, au fost diferențe date de conținutul de proteină, de conținutul de grăsime”, au arătat și oficiali din Institutul de Igienă Alimentară și Sănătate Publică, aflat în subordinea ANSVSA, unde s-au analizat probele.
“E o diferență majoră din punct de vedere calitativ”
Rezultatele nu i-au luat prin surprindere pe specialiști, mai ales că aceștia se așteptau să existe diferențe între produsele de la noi și cele care ajung în țările din Vestul Europei.
“Mă așteptam să fie asemenea rezultate, între ceea ce se comercializează la noi și ceea ce ajunge pe raft în țările occidentale este o diferență majoră din punct de vedere al calității alimentelor și al altor tipuri de produse, cum sunt cele de îngrijire corporală. Vina este în primul rând a autorităților, pentru că nu iau măsuri. Trebuie să avem aceleași drepturi ca și restul consumatorilor europeni”, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor.
La rândul său, specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu a arătat pentru “Adevărul” că atunci când prețul unui produs este mai mare, calitatea lui este, în general una mai bună. În schimb, o problemă pe care o au românii e faptul că obișnuiesc să cumpere alimente ieftine, care au o valoarea nutrițională scăzută.
“Întotdeauna când cumpărăm produse trebuie să fim atenți la ingredientele de pe etichetă și la valoarea nutritivă. Ele sunt importante la orice produs. De exemplu, ingredientele trebuie trecute în ordinea descrescătoare a cantității. Deci trebuie să ne uităm ca soia să apară în primele două poziții, nu pe locul cinci, șase. În general și prețul este un element de orientare. Produsele mai scumpe sunt de o calitate nutrițională ceva mai bună”, a declarat medicul.
Metodologie comună pregătită de Comisia Europeană 
Nu doar România și Cehia s-au plâns de dublu standard al alimentelor. Și state cum sunt Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Polonia au reclamat un dublul standard în domeniul alimentar. Oficiali din statele menționate au solicitat Uniunii Europene să nu permită multinaționalelor să utilizeze ingrediente de calitate inferioară în piețele mai ieftine în care fac livrări. În urma solicitărilor, Comisia Europeană pregătește o metodologie comună pentru a testa calitatea alimentelor, după cum a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al instituției.
Ce produse au fost analizate
Categoriile de produse care au fost recepționate la Institutul de Igienă din București au fost: nouă produse din categoria brânzeturilor, două produse din categoria unt, un produs din categoria smântână, șapte produse din categoria șuncă, trei produse din categoria cârnați, un produs din categoria crenvurști, trei produse din categoria pește, două produse din categoria ficat și un produs din categoria ciocolată.

Preluare: Afdevărul.ro

(ADEVARUL)

Citiți și...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Stiri Extreme

Stiri Extreme: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate.

Contact: office@stiri-extreme.ro