Grupul maghiar OTP este la o semnătură de achiziţia Băncii Româneşti de la greci. Dacă tranzacţia se va încheia, grupul de la Budapesta va intra în top 10 bancar

Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la un pas de achiziţia Băncii Româneşti de la grupul elen National Bank of Greece, conform ultimelor in­for­maţii vehiculate pe piaţă, ceea ce va per­mi­te ungurilor să intre în top 10 în România.

Conform unor surse citate vineri de agen­ţia Reuters: „Există un acord, divizia NBG din Ro­mânia (Banca Românească) va fi vândută către OTP“.


Deşi până acum OTP a cumpărat două bănci în România, RoBank (2004) şi Millen­ni­um (2014), de abia a reuşit să ajungă la o cotă de pia­ţă de 2%, un nivel extrem de scăzut faţă de pu­terea financiară deţinută. Creşterea a fost ex­trem de lentă pe piaţa bancară românească, cu mul­te probleme legate de creditele în franci elveţieni.

Banca Românească avea la finalul anului trecut o cotă de 1,6%, în scădere, având în ve­de­re că grecii au oprit investiţiile, fiind nevo­iţi să vândă operaţiunile din România ca parte a pro­cesului de restructurare din Grecia.


Deal-ul pe capitalul Băncii Româneşti este sub 100 de milioane de euro, dar cumpărătorul tre­buie să rambursese imediat linii de finanţare către Atena de peste 350-400 milioane de euro.

Grupul OTP, fostul CEC maghiar, este condus cu o mână forte din 1992 de Sandor Csanyi, considerat cel mai bogat om din Ungaria. Acţionarii principali ai OTP sunt grupul petrolier ungar MOL (cu prezenţă în România) – 8,57% din acţiuni; Ruszlan Rahimkulov, un miliardar rus care îşi administrează afacerile din Cipru – 8,24%; grupul francez Groupama (cu prezenţă în România) – 5,15% şi OPUS Securities – 5,18%.

Banca Românească a fost scoasă la vânzare anul trecut, de proces ocupându-se divizia de investment banking a Credit Suisse. Deşi au fost mai multe oferte, în finală au intrat OTP şi Banca Transilvania, cele două bănci care vor să cumpere alte bănci pentru a-şi consolida poziţia.

Banca Transilvania nu a supralicitat pentru Banca Românească deoarece încearcă să cumpere Bancpost, o bancă mult mai mare, cu o cotă de 2,9% care i-ar permite să se bată pentru prima poziţie din România cu BCR.

National Bank of Greece, la vremea respectivă cel mai mare grup din Grecia, a încercat în 2009, la începutul crizei, să cumpere Banca Transilvania când banca din Cluj era într-o poziţie vulnerabilă, dar discuţiile au căzut deoarece BNR nu ar fi agreat acest deal.

În acest moment pe piaţa bancară românească sunt câteva tranzacţii de cumpărare/ vânzare: Bancpost, Marfin Bank (există un acord cu un fond de investiţii de la Londra), Veneto Banca (preluată de Intesa ca parte a unui deal din Italia).

 

Sursa: zf.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *