Grindeanu nu pleacă imediat. Cum va fi asigurat interimatul după căderea Guvernului

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Parlamentul României a demis Guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce moţiunea de cenzură a fost votată de 241 de aleşi.

Acest lucru nu înseamnă, automat, şi plecarea premierului de la Palatul Victoria, în condiţiile în care Constituţia prevede un mecanism de asigurare a interimatului de către prim-ministrul demis de cele două Camere, potrivit Digi 24. Sorin Grindeanu va mai sta o perioadă la Guvern chiar dacă moţiunea PSD-ALDE a trecut, miercuri, de votul parlamentarilor.


Însă ceea ce va fi diferit de azi înainte în activitatea Cabinetului e faptul că va fi una mult restrânsă. Practic, Guvernul proaspăt demis va mai asigura doar administrarea curentă a ţării. Iată ce scrie la art. 110, alin. (4) din Constituţie:

„Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”. Dat fiind faptul că Executivul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură (situaţie prevăzută de alin. 2), rezultă că se va intra în logica stipulată în art. 103 al Legii fundamentale. Articol care prevede următorii trei paşi: *Şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru.


Pentru asta, trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în Parlament sau, în caz că nu există aşa ceva, partidele care deţin această majoritate. Realitatea politică a momentului arată că nicio formaţiune parlamentară nu face singură majoritatea. Guvernul Grindeanu fusese impus de o coaliţie formată din două partide, PSD şi ALDE.

*Mai departe, ne spune Constituţia, „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”. *În fine, ultimul pas se referă la programul şi lista Guvernului, care „se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”. Aşadar, ceea ce este limpede în acest moment, la doar câteva minute distanţă de prăbuşirea Executivului Grindeanu în urma moţiunii de cenzură a PSD-ALDE, e faptul că premierul încă în funcţie rămâne la Palatul Victoria pentru a asigura interimatul, dar va avea o activitate mult limitată.

Nu în ultimul rând, că trecerea moţiunii de cenzură presupune, din punct de vedere constituţional, intrarea în joc a preşedintelui Klaus Iohannis. De altfel, Preşedinţia a anunţat deja că şeful statului va convoca, pentru luni, consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Sursa sokant.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
DELIR LA CEL MAI INALT NIVEL. Iohannis nu vrea sa inchida granitele daca Germania si le inchide pe ale ei si vrea sa transforme Balcanii in zona-tampon. Iohannis “Ponta nu s-a consultat cu mine”. Dar care e pozitia Romaniei, d-le Iohannis?

  Klaus Iohannis a făcut o declaraţie, duminică, legată de afirmaţia lui Ponta cum că

SCANDAL. După reacțiile indignate ale populației, TEHNOCRAȚII SOROȘIȘTI VOR ACUM SĂ ASCUNDĂ până după alegeri ORDONANȚA care mută taxele de CAS și PENSII de la Multinaționale și Patroni pe Spinarea ANGAJAȚILOR

Proiectul a trezit SCANDAL și INDIGNARE în rândul populației, iar acum guvernul SOROS-CIOLOS vrea să-l

Vă mai amintiți când Iohannis vizita un spital privat in Brașov, nu unul de stat unde se afla Călin, tânărul de 29 de ani care și-a strans singur 200.000 de euro pentru un transplant?

  Va mai amintiti cand Iohannis vizita spitale private prin Brasov, private nu de stat

Cantonul Jepi din Bucegi a fost VÂNDUT

Săptămâna trecută am scris articolul referitor la scoaterea la licitație cu strigare a cantonului Jepi,

Închide