Gazul din Marea Neagră va fi dus la export în Austria/ Piața internă inexistentă în planuri: Industria chimică pusă pe butuci, două treimi din locuințe se încălzesc cu lemne sau butelii

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Transgaz, compania naţională de transport al gazelor naturale, a primit o finanţare semnificativă de 179 mil. euro de la UE pentru un proiect prin care se va putea exporta gazul din Marea Neagră până în Austria. Deşi pentru Transgaz conducta va genera venituri suplimentare, în absenţa oricărui plan de utilizare a noilor resurse pe plan intern Marea Neagră riscă să devină un alt atu slab exploatat. Mai mult, în timp ce România se pregăteşte să alimenteze independenţa faţă de importurile ruseşti a vecinilor săi, două treimi din locuinţele de aici se încălzesc cu lemne sau cu butelii, consu­mul intern scade cu 10%, industria chimică este decimată iar planurile privind construcţia unor combinate umplu hârtii, nu şantiere, scrie Ziarul Financiar.

loading...

CITIȚI ȘI:PROSTIE SAU CORUPȚIE? România deține doar 10% din gazele descoperite în Marea Neagră


Specialiştii din domeniu citați de ZF spun că România trebuie cu orice preţ să valorifice intern cât mai mult din noile resurse.Spre exemplu, la finalul lui 2014, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spunea că guvernul i-a propus companiei KazMunayGas, proprietara rafinăriei Rompetrol, să construiască în Dobrogea un combinat chimic în baza unui memorandum semnat între cele două părţi, aceasta fiind o bună modalitate de valorificare a gazului din Marea Neagră. Discuţiile cu kazahii sunt însă îngheţate.

„Mai pot fi relocate fabrici de îngrăşăminte pe plan local. Nu trebuie să ne imaginăm că vor fi discuţii uşoare, dar lucrurile trebuie încercate, această resursă trebuie promovată în scopul atragerii investiţiilor. Nu trebuie să ai doctorate în economie pentru a-ţi da seama că o astfel de carte trebuie jucată. Trebuie să fim inteligenţi.”


Numai 3 milioane de locuinţe din cele aproape 8,5 din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, ceea ce înseamnă că aproape două treimi din populaţia României folosesc surse alternative pentru încălzire sau preparea mâncării.

În oraşe cheie, cum este cazul Constanţei, doar una din cinci locuinţe este racordată la reţeaua de gaze.

 

Sursa: 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
EXPLOZIV! SOV pune punctul pe i | Băi GENERAŢIE, ambele găşti te-au minţit!

„Băi generație, manipularea nu se bazează neapărat pe prostia manipulatului ci mai degrabă pe buna

VACCINAREA OBLIGATORIE nu e pentru “EPIDEMIA” DE RUJEOLA, ci pentru absolut toate vaccinurile, inclusiv GARDASIL (cel mai distructiv), inclusiv pentru orice nou vaccin vor mai crea / Dar si mai grav: CE VOR PUNE IN NOILE VACCINURI?

Foto: http://ddees.com/index.php/2015/09/11/david-dees-art-gallery/ Marsul anti vaccinare obligatorie din Polonia. confirma inca o data ca isteria cu “epidemia”

Dezvăluiri din culisele scandalului de la Casa Regală: Bani, SRI, SIE, actualul Patriarh, intrigi, scandaluri, negocieri secrete | Principesa Margareta a înregistrat deja mesajul video prin care anunţă moartea Regelui si pregatirea monarhului ‘UNTOLD’

  Jurnaliștii monarhiști Roxana Iordache și Marius Ghilezan au scris pe facebook că, în acest

Prima dubă românească s-a numit TV! Îți mai amintești cum arăta?

  Prima dubă românească a fost produsă de uzina Rocar pe o platformă modificată de

Închide