EXCLUSIV/ AFACEREA EXXONMOBILE-MAREA NEAGRĂ: Iohannis, trafic de influență la Departamentul de Stat

Capitalism
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Administrația Prezidențială recunoaște într-un comunicat publicat pe site că președintele Klaus Iohannis a discutat în principal cu secretarul de stat american, Rex W. Tillerson, despre rezervele de gaze din Marea Neagră.

Rex W. Tillerson a fost până la numirea sa în fruntea Departamentului de Stat șeful Exxon Mobile, care explorează și exploatează cea mai mare parte din rezervele de gaze din Marea Neagră.


O atenţie specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securităţii energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre şi prin proiecte de interconectare, furnizor regional, se spune în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Cei doi interlocutori au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre, mai precizează explicit comunicatul.


Comunicatul limpezește și relația pe care președintele Klaus Iohannis o vede în continuare cu SUA și UE:  Preşedintele României a evidenţiat, în context, faptul că una dintre priorităţile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relaţiei transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA.

În luna ianuarie, ambasadorul României în SUA, George Maior, recunoștea într-un interviu la TVR ce vrea noua Administrație Trump de la România.

„În planul relațiilor economice, cred că sunt destule oportunități, mai ales în domeniul energiei, aspect accentuat puternic de toți interlocutorii mei. Să nu uităm că Exxon operează în Marea Neagră deja, iar secretarul de stat (Rex Tillerson — n.r.) provine din această uriașă companie”, spunea Maior.

ExxonMobil este cea mai mare companie petrolieră listată din lume, fiind întrecută ca mărime doar de câteva companii de stat. Având o capitalizare de aproape 500 miliarde $, ExxonMobil este cea mai profitabilă companie din lume.

În Marea Neagră, Exxon colaborează cu OMV-PETROM.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *