Donald Trump l-a demis pe secretarul de stat, Rex Tillerson, pe Twitter. Mike Pompeo îl va înlocui

Capitalism
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Președintele Donald Trump a făcut anunțul pe Twitter.

“Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de Stat. Va avea o activitate formidabilă! Îi mulțumesc lui Rex Tillerson pentru activitate!”, a transmis Donald Trump.

“Gina Haspel va fi noul director al CIA, prima femeie numită în această funcție. Felicitări tuturor!”, a precizat Trump.


Rex Tillerson se află în prezent într-un turneu în Africa.

WASHINGTON – După luni de dispute cu secretarul de stat Rex Tillerson, președintele Trump la eliminat marți și la numit pe directorul CIA, Mike Pompeo, la conducerea Departamentului de Stat.


Trump a declarat reporterilor că a luat decizia însuși, invocând dezacordurile cu Tillerson care includea diplomația Coreei de Nord, tarifele de oțel și aluminiu și acordul nuclear cu Iranul.

“Cred că Rex va fi mult mai fericit acum”, a spus Trump.

Tillerson nu a comentat imediat, dar un consilier a spus că acesta ar fi dorit să rămână secretar de stat.

Directorul CIA, Mike Pompeo, a fost numit șef al Departamentului de Stat în locul lui Tillerson.

În ceea ce-l privește pe Pompeo, Trump a lăudat “energia extraordinară și inteligența extraordinară a noului său candidat” și a adăugat că “suntem mereu pe aceeași lungime de undă. Relația a fost foarte bună și de aceea am nevoie de el ca secretar de stat”.

Trump a afirmat într-o declarație scrisă că, la Departamentul de Stat, Pompeo “va continua programul nostru de restabilire a poziției Americii în lume, de întărire a alianțelor, de confruntare cu adversarii noștri și de căutare a denuclearizării Peninsulei Coreene”.

Vorbind mai târziu cu reporterii înainte de plecarea sa într-o excursie spre California, Trump a spus că s-a întâlnit cu Tillerson, dar că ei nu au căzut de acord asupra mai multor lucruri. Trump a citat în special acordul nuclear al Iranului: “Cred că este teribil, el crede că este în regulă”. De asemenea, Trump l-a complimentat pe Tillerson pentru “angajamentul și serviciul său, și îi doresc numai bine. Este un om bun”.

Un oficial al Departamentului de Stat a trimis o primă reacție tare la știrea brusc apărută.

Steve Goldstein, subsecretar pentru diplomația publică, a declarat că Tillerson “nu a vorbit cu președintele și nu este a fost informat în legătură de motivul” deciziei.

“Secretarul a avut intenția de a rămâne, din cauza progreselor critice înregistrate în domeniul securității naționale”, a spus Goldstein. “El îşi va pierde colegii de la Departamentul de Stat și miniștrii de externe cu care a lucrat din întreaga lume”.

 

(FLUIERUL)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *