Cutremurul cel Mare va veni la termen

Diverse
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

14500556_1211226372264309_6723829207590987494_o

loading...

Statistica ne omoară…Cutremurul cel Mare va veni la termen

• 450 000 – cifra bucureștenilor ce vor deveni victime, estimată de INCERC – dacă un cutremur similar cu cel din 1977 are loc în timpul nopții.
.
A trecut mica zguduială, din nou toată lumea râde, cântă și dansează. Un fel de demență degenerativă parcă i-a cuprins pe bucureșteni, sabia lui Damocles este deasupra capetelor lor și cu toate acestea sunt ignorate cele mai elementare măsuri. Îmi fac datoria să mă atârn, din nou, cu mâna de sirena de alarmă și revin cu date, poate citesc unii și își salvează viețile lor și ale familiilor lor.


” Din cauza intervalului lung de revenire a cutremurelor de mare magnitudine, percepţia asupra riscului seismic scade, aspect ce se poate manifesta prin neglijarea proiectării şi realizării construcţiilor, dar şi prin neglijarea unei educaţii şi informări adecvate privind astfel de situaţii. Inexistenţa unei culturi seismice preventive, poate produce efecte catastrofale în caz de seism major.” Citat din Hotărârea nr. 548/2008 privind aprobarea Strategiei naţionale de comunicare și informare publică pentru situații de urgență (Monitorul Oficial, Partea I nr. 426 din 06/06/2008).

Autoritățile știu dar li se rupe, cum spuneam, ei țin cel mai mult la partea cu tocarea banilor de urgență.


S-a realizat un Acord de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind finanţarea Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitaţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă, iar după ce s-au încasat purcoaiele de bani a fost proțăpit Arafat pe domeniu, nu degeaba administrat de MI, unde este el mare gașper acum, cu haită de generali și colonei din jur.

Miza principală a lui Arafat și a celor din spatele său este să facă rău pe spezele și pe cârca românilor, pentru asta a fost ales și instalat pe poziții cheie nu de azi de ieri arabul evreilor (Nablus, comună sa natală se afla sub ocupație israeliană), ce face parte dintr-o foarte ocultă mafie a homosexualilor ce cuprinde nume de vârf din politica românească, de la Bejenariu și Năstase la Nicolăescu și Mihalache al lui Iohhanis.
Singurul inamovibil din toate guvernele ce s-au succedat în ultimul deceniu este Arafat, rețeaua sa de susținere având o forță considerabilă, cu puncte de sprijin nu doar în agregatul securistic de la noi.

Televiziunile rețelei securistoide și restul mass media arondată sunt vectorul său principal de propulsare mediatică. În nicio țară din lume nu mai există atâția cretinoizi care să iasă la manifestații de susținere a unui ciuhap abject, homosexual, lacom și corupt, plin de ură față de români, care tocmai lucra la data” demonstrațiilor de susținere” la un plan de blocare a înviorării sistemului de sănătate, ceea ce i-a și reușit de altfel. Nu e vorba doar de uriașele sume de bani ventilate de Arafat ci și de alte obiective, de altă natură, chestiuni ce sunt bine cunoscute militarilor și oamenilor din servicii și din sistemul de sănătate.
.
Revenind la situația catastrofei care ne așteaptă.

Am compilat date din surse deschise, din documentele oficiale ale ISU și din Hotărâri de guvern și am extras și tradus unele dintre pasajele prezentate mai jos dintr-un studiu științific aflat în arhiva unei prestigioase universități americane, Michigan Technological University. Lucrarea este în custodia Department of Geological and Mining Engineering and Sciences, categoria Risk Analysis. Autoarea studiului, Iuliana Armaș (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1539-6924.2006.00810.x/full) este o specialistă cunoscută, profesor universitar, cu o carieră remarcabilă, cu zeci de studii și cărți publicate pe domeniul său de pregătire ce cuprinde printre altele geomorfologia dinamică şi aplicată, riscuri naturale, studii de vulnerabilitate, percepția riscului natural. A realizat analize multirisc și hazard geomorfologic în Germania, Olanda și predă cursuri de Riscuri geomorfologice; Cultură şi percepţia riscului; Vulnerabilitate, risc şi hazard în România și este membră a Societății Române de Geografie, Asociaţiei Române de Geomorfologie și a EGU – European Geosciences Union. Am citat dintr-un studiu de specialitate și din documente oficiale ca să nu se zică iarăși că” jurnalistul George Roncea fabulează”, ca la Colectiv, deși jurnalistu s-a dovedit că a avut dreptate (și) pe tema Colectiv – abia după multe luni au început să apară datele ce confirmau semnalele de alarmă trase la vremea aceea, la cald.
.
În ultimii 1000 de ani au avut loc 17 cutremure cu magnitudine 7 şi peste 7, ceea ce înseamnă o medie de 58 de ani. În ultimele sute de ani s-au contabilizat, statistic, cutremure cu magnitudinea 6 şi peste ce apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.
Cele mai mari cutremure ce au lovit România, cu efecte puternice asupra Capitalei au fost următoarele:

• Cutremurul din 1802
• Cutremurul din 1940
• Cutremurul din 1977

– deci, 38 de ani între primul și al doilea, 37 de ani între al doilea și cel din 1977. Suntem la 39 de ani de ultimul mare cutremur…tic-tac tic -tac…

Cutremurele care ameninţa Bucureştiul sunt cele cu magnitudine apropiată de 8.0, la o adâncime de aprox 150 km. Intervalul de timp dintre unda S care ajunge în Bucureşti şi epicentrul undei P este întotdeauna mai mare de 25 secunde, care reprezintă maximum de timp pentru avertizare. (foarte importantă informație – avem 25 de secunde la dispoziție să fugim din clădire, de la primul semnal de zguduire, înainte să vină unda distructivă majoră, de forfecare)

• Inventarul locuinţelor în funcţie de anul construcţiei indică faptul că din numărul total de apartamente în Bucureşti: 22% au fost construite înainte de 1941, 8% au fost construite între 1941 şi 1963, 30% între 1963 şi 1977, iar 40% după evenimentul din 1977.

• Pe baza mai multor studii pregătitoare, a fost realizată în INCERC încă din anul 1998 concepţia generală a unui prim cutremur pentru Bucureşti. Rezultatele scenariului de cutremur sunt teribile. În cazul în care un cutremur similar cu cel din 1977 are loc în timpul nopţii, scenariile cele mai sumbre concepute de către Institutul de Cercetare din Bucureşti (INCERC) indică faptul că populaţia capitalei ar scădea cu aproape un sfert. Cele mai multe victime se vor înregistra în partea de nord a Capitalei.

• În scenariul de cutremur pe timp de noapte (ora 21), peste 450.000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăşi gradul 3 de avariere (în clădiri construite până în 1977); – dintre aceştia, pot fi consideraţi (în funcţie de caracteristicile clădirii) captivi în clădiri un total de cca. 95.000 persoane ce se vor confrunta cu trauma prizonieratului în propriile locuinţe prăbușite peste ei. Se pot produce din primele secunde ale impactului peste 6.500 pierderi de vieţi şi peste 16.000 răniţi grav. Cei aproximativ 6.500 de oameni nu ar avea nici o şansă de supravieţuire, deoarece ei trăiesc într-una dintre cele 1000 de clădiri care sunt etichetate din punct de vedere tehnic într-o stare de “colaps total sau parţial.”

• Numărul estimat al victimelor ar fi cu 46% mai mici în cazul în care cutremurul are loc în timpul zilei, când majoritatea oamenilor nu ar fi acasă. În oraş (χ2 (10) = 23,2, p> 0,01) există 23.000 de clădiri de locuit vulnerabile, care vor fi puternic afectate de un cutremur (dintr-un total de 108,834 clădiri). Dintre cele 23.000 clădiri, pot suferi avarii grave – nivel de colaps parţial sau total (gradul de avariere 5) cca. 1.000 clădiri iar cca. 4.100 clădiri pot suferi avarii la nivel de condamnare.

• Blocurile fragile de locuinţe realizate din beton armat, cu o înălţime medie (până la 5 sau 7 etaje), construite înainte de 1940, se confruntă cu cel mai mare risc seismic. Acelaşi lucru este valabil şi pentru clădirile vitale (spitale, staţii de pompieri, staţii de ambulantă, clădiri de protecţie civilă, secţii de poliţie, centre de comunicare etc.). Se estimează că jumătate din spitale se vor prăbuşi, deoarece acestea sunt clădiri vechi, ale căror pagube provocate de cutremurele anterioare nu au fost remediate.

• Fiecare cutremur moderat din ultimii zeci de ani, şi au fost multe, au produs fragilizări ale structurilor de rezistență ale clădirilor Capitalei. În ultima jumătate de secol niciun primar general al Capitalei nu a realizat o dezbatere serioasă pe tema vulnerabilităţilor seismice ale cădirilor oraşului şi nu s-au executat niciun fel de reparaţii majore. Micile cutremure, cele sub 6 grade Richter, pe lângă cele puternice de peste 6 grede ce au lovit Capitala au generat o serie de probleme serioase construcţiilor urbane din Bucureşti. Materialele din care sunt realizate clădirile au două forme de deformare, elastică şi plastică.

Deformările elastice sunt cele la care se revine la forma iniţială, cele plastice sunt deformările care schimba forma materialului. Cutremurele mici şi dese epuizează capacitatea unui material de-a se deforma elastic astfel ca acel material se mai poate deforma doar plastic. La materialele rigide plaja de deformări plastice este extrem de mică şi se ajunge imediat în zona de ruptură. Toate aceste cutremure mici, ce se şterg rapid din memoria publică şi după care bucureştenii oftează fericiţi că au scăpat uşor, pregătesc terenul în rău pentru următorul seism mare. Următorul cutremur mare va găsi clădirile cu deformările elastice epuizate ba chiar şi cu cele plastice duse la limită şi va rupe teribil structurile epuizate.

• Din cele 51 de spitale din capitală, 25 dintre ele (opt având camere de urgenţă!) trebuie reparate imediat, multe fiind clădiri vechi. Capacitatea de funcționare a spitalelor din București s-a văzut la Colectiv. Se moare cu zile în spitale zi de zi, într-o situație de catastrofă se va muri în masă. Despre mafia achizițiilor de produse medicale n-are rost să mai vorbim. În cazul în care se produce cutremurul în timpul zilei, cea mai mare parte a populaţiei tinere care frecventează şcoală va fi concentrată în instituţiile de învăţământ, dintre care multe au o mare vulnerabilitate seismică. Astfel, din totalul de 105 şcoli, doar 45 sunt în curs de modernizare cu ajutorul fondurilor BERD. Restul stau să cadă. Până și Universitatea de Medicină Carol Davila stă să cadă iar contractele de achiziţie publică pentru reparații au devenit probe din dosarele DNA. Corupția în sistemul de sănătate este deja o temă ce interesează siguranța națională.

• Elementele de vulnerabilitate seismică ale Bucureștiului sunt legate și de infrastructura veche a oraşului, cum ar fi reţelele de gaz şi conducte de apă. Din acest punct de vedere, sectorul 4 are cele mai numeroase plângeri cu privire la spargerea conductelor de canalizare, cu 22 de străzi şi bulevarde mari ce se vor confrunta cu această problemă. Străzile Bucureştiului sunt blocate de maşini şi intervenția autospecialelor va fi foarte dificilă, telecomunicaţiile vor pica, nu sunt rezervoare subterane de apă şi pompierii nu vor avea cu ce să stingă incendiile, nu există decât un singur spital de campanie, în condiţiile în care ne-ar trebui câteva sute, iar autorităţile sunt prost organizate, cum știm cu toții, vezi Colectiv. În 2008 cele 162 de autosalvări ale Capitalei au trebui să răspundă la 326 960 de solicitări. Pe tot anul. La un cutremur ar trebui să facă față la zeci de mii pe zi. Răniții vor trăi un coșmar, speranța de viață a victimelor ce nu ajung în timp util la spital scade dramatic. Iar dacă ajung, degeaba ajung.

• Sectorul 2 include majoritatea blocurilor de locuinţe cu un grad ridicat de risc seismic – 185 dintre ele, cu doar 32% din populaţie cu acces la adăposturi.

• În cazul în care un cutremur ar distruge barajul Lacul Morii acesta s-ar revărsa şi ar inunda în întregime partea de vest, centru şi de sud a oraşului. Conform Planului de Analiză a Riscurilor din Bucureşti, din 2009, o mişcare tectonică de proporţii ar putea sparge barajul Ciurel. Dacă acest lucru s-ar petrece, un val de aproximativ 25 de metri, măsurat de la nivelul actual al Dâmboviţei, ar mătura centrul oraşului, distrugând 256 de clădiri.

• Citiți aici ce prăpăd ar produce ruperea barajelor de la Lacu Morii, Mogoșoaia, Străulești etc şamd
http://isubif.ro/local/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/54_ANEXA%206%20OBIECTIVELE%20AFECTATE%20IN%20CAZ%20DE%20INUNDATII%20SAU%20SEISM.PDF
.
datele științifice ce cuprind hărțile de risc aici:
http://www.uauim.ro/cercetare/urbasrisk/rezultate/Raport_Stiintific_Etapa_I_2012.pdf
.
spre analiza cui mai are nevoie de statistici istorice mai jos:

• Lista cutremurelor majore din ultimele secole cu epicentrul în zona Vrancea – magnitudine peste 7 pe Scara Richter, cu efecte devastatoare:

• 1. 8 octombrie 1620 – magnitudine între 7 şi 8 grade
• 2. 8 august 1681 – magnitudine între 7 şi 8 grade
• 3. 12 iunie 1701 – magnitudine între 7 şi 8 grade
• 4. 31 mai 1738 – magnitudine între 7 şi 8 grade
• 5. 6 aprilie 1790 – magnitudine între 7 şi 8 grade
• 6. 26 octombrie 1802 – cutremurul cel mai puternic înregistrat vreodată în România magnitudine 7,9-8,2 grade, adâncime 150 km, epicentru în zona Vrancea. La Bucureşti, cutremurul a durat 2 minute şi jumătate și s-a simţit în jumătate din Europa, inclusiv la Moscova

• 8. 14 noiembrie 1829 – magnitudine 7,3 grade, adâncime 150 km – a avut o durată de un minut.
• 9. 23 ianuarie 1838 – magnitudine 7,5 grade, adâncime 150 km – cutremur a provocat modificări morfologice al teritoriului extracarpatic, ducând la formarea Lacului Roşu ca urmare a prăbuşirii unui munte
• 10. 31 august 1894 – magnitudine 7,1
• 10. 6 octombrie 1908 – magnitudine 7,1 grade, adâncime 125 km – a durat aproximativ 3 minute
• 11. 10 noiembrie 1940 – magnitudine 7,7 grade, adâncime 133 km – efecte devastatoare cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate de armată
• 12. 4 martie 1977 – magnitudine 7,4 grade, adâncime 94 km – 55 de secunde

Date suplimentare despre dezastrul ce se va abate peste Capitală și despre ce trebuie făcut de către cei ce intenționează să ia în serios avertismentele – aici:
http://www.roncea.net/index.php/component/k2/item/752-pregatirea-de-cutremur

 

sursa:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *