Cum spionau americanii Baza Deveselu acum 50 de ani, când UNITATEA MILITARĂ era o componentă SISTEMULUI gândit de URSS. În 1964 Direcția de Contraspionaj a prins un agent secret al SUA

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Devenită Bază NATO, fosta Bază Militară Aeriană Deveselu, construită la cererea URSS pentru statele comuniste care făceau parte din Tratatul de la Varșovia, a fost o țintă prioritară a agenților secreți occidentali, în perioada Războilui Rece. Un atașat militar la București al unei țări membra NATO a fost expulzat, în 1964, după ce a fost prins spionând baza militară din județul Olt

loading...

Fosta Bază Militară Aeriană de la Deveselu a fost una din țintele principale ale americanilor, încă de acum 50 de ani. Pe timpul „Războiului Rece”, în toiul bătăliei dintre serviciile secrete ale țărilor blocului militar comunist – Tratatul de la Varșovia, condus de URSS – și cel al țărilor occidentale din Alianța Nord- Atlantică – NATO, condus de SUA, ofiețrii români de la Direcția de Contraspionaj au prins un agent secret. Atașatul militar care „făcea poteci” la Deveselu a fost declarat „persona non-grata” și a fost nevoit să părăsească România, în anul 1964.


Printre cei care l-au „filat” pe agentul NATO s-a numărat colonelul în rezervă Hagop Hairabetian, care lucra, atunci, la Direcția care a dezvăluit acest episod, în revista „Lumini și umbre” a cadrelor SRI în rezervă.

Ținta: aeroporturile militare


În perioada „Războiului rece”, atunci când cursa înarmărilor era un „sport de masă” al industriilor de armament, toate statele membre ale celor două blocuri militare se suspicionau şi se spionau cu înverşunare. În România, care era membră a Tratatului de la Varșovia, la sediul Ambasadei SUA se țineau şedinţe în fiecare săptămână unde se făceau schimburi de informaţii. Atașații militari din țările NATO, care se ocupau de activitățile de spionaj, pe lângă uzinele de armament, erau interesaţi foarte mult să ţină sub observaţie bazele şi aeroporturile miliare. Prin rotația care se stabilea la ședințe, spionii se deplasau în zonele vizate, dintre care nu lipseau aeroporturile de la Deveselu, Giarmata, Boboc sau Ianca.

Un „turist” la Deveselu

Unii ataşaţii militari, mai ales cei tineri, erau foarte activi. Printre aceștia, s-a remarcat unul care își făcuse un obicei în a „vizita” localitatea Deveselu, din județul Olt, acolo unde se afla Baza Militară Aeriană 91 a Armatei Române. Era deosebit de energic, penetrant şi dornic de afirmare. În şedinţele ataşaţilor militari NATO se lăuda cu sursele sale prin care reuşea să obţină multe şi variate informaţii importante.

Ce nu știa el era faptul că unii „colaboratori” care îl ajutau organizat erau agenți secreți români, care îi monitorizau activitatea. Ținta lui era, în special, aeroportul Deveselu, pe care îl fotografia de fiecare dată din tot felul de unghiuri.

Agentul secret, despre care reporterul EVZ a aflat că era american, studia, de la distanță și cât se poate de discret, obiectivele. Ca să poată face fotografii, simula câte o pană de motor în zona unde vizibilitatea era cea mai bună asupra obiectivului. Apoi, mai schimba o vorbă, la o ţigare Kent, cu câte un localnic care avea drum pe acolo. Scopul era să afle dacă au survenit noutăţi, modificări în numărul aparatelor de zbor sau dacă a început vreo construcţie nouă. Odată, chiar, a forțat intrarea în obiectiv, însă o santinelă l-a zărit când încerca să sară gardul și a fugit. Deşi jocul informativ, adică duelul în care îl angrenaseră agenții români pe spion, mergea bine, Conducerea Direcţiei de Contraspionaj a apreciat că trebuie dat un exemplu, pentru toţi ceilalţi ataşaţi militari. Drept urmare, în iarna anului 1964, i s-a pus în vedere că a devenit „persona non grata” şi că în 24 de ore trebuia să părăsească România.

Hairabetian: „L-aș invita la o cafea, la Deveselu”

În perioada în care îl urmărea pe spionul străin, Hagop Hairabetian era ofițer la Direcția a III, din cadrul Consiliului Securității Statului. În anul 1968, el a fost numit șeful Biroului Operativ. Despre acel episod, Hairabetian susține că, dacă fostul ataşat militar mai trăieşte, ar trebui să aibă, acum, peste 80 de ani. „L-aş invita într-o zi să ne întâlnim ca vechi combatanţi ai frontului din umbră, acum octogenari şi aliaţi, la o cafeluţă pe o măsuţă în incinta fostului aeroport Deveselu, să ne depănăm amintirile, eu să-i povestesc cum îl intoxicam cu cele mai „formidabile” informaţii, iar el să-mi povestească isprăvile lui neştiute de mine”, a scris ofițerul român.

FOTO: Hagop Harbatelian a scris mai multe articole în revista „Lumini și umbre”, dar și cartea „Biroul II Român și SSI în acțiune”, lansată în 2013 FOTO: ARATAONLINE.RO

Cea mai importantă Bază Aeriană din România

Despre Baza Militară NATO, atât fostul agent secret român cât și fostul pilot de aviație, Valerică Jumuga, care a servit în Armata Română pe MIGurile de la Deveselu, susțin că are o importanță strategică deosebită. „Nu ne trebuie prea multă imaginație ca să ne închipuim cum vor începe să roiască deasupra Deveselului sateliții spioni, dar probabil că în jurul bazei nu vor lipsi nici spionii <>. Noi, veteranii, nu-i mai putem ajuta pe tinerii ofiţeri din sistem decât urându-le un sincer «Succes» şi un îndemn în argoul profesional: «OKS». Adică «Ochii Cât Sarmaua»”, este mesajul lui Hagop Hairabetian.

La rândul lui, Jumuga ne-a declarat că Aerodromul Deveselu a apărut ca necesitate de sprijin aerian pentru forțele terestre din Garnizoana Caracal. Grupare de forțe avea ca misiune apărarea terestră și aeriană a Porții Oltului, ca direcție strategică de interes pentru un eventual atacator din sudul țării. Sistemul de Apărare Împotriva Rachetelor Balistice, se ridică pe locul fostei Bazei 91 Aviaţie Vânătoare şi Vânătoare-Bombardament (U.M. 01871), construită între anii 1950 și 1953, la dorința expresă a URSS. Era cea mai puternică bază aeriană din România anilor ’80, cu patru escadrile de avioane pilotate de 100 de piloți. În anii ’90 era singura unitate aeriană ce executa misiuni în timpul nopţii. A fost închisă în anul 2002.

Oprea:„Scutul Antirachetă va deveni operațional în acest an”

Duminica trecută, la întoarcerea din SUA, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat că, până la sfârșitul anului scutul antirachetă de la Deveselu, județul Olt va fi operaționalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecție al NATO în regiune. La Deveselu vor opera patru sisteme anti-rachetă, interceptori de ultimă generație, model SM3- IA. Raza lor de acțiune este de 600 kilometri. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari. În Baza NATO, care se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare, vor fi gata de luptă 24 de rachete defensive, destinate să distrugă în aer orice rachetă balistică care se poate îndrepta spre Europa. .

Sursa:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Cum se instaleaza Noua Ordine Mondiala in Europa prin “haos si ordine”| Imagini cu incidentele din noaptea de Revelion din Germania |Zeci de femei agresate sexual de o mie de refugiați Video

Primarul și poliția din Koln se reunesc marți pentru a lua în discuție reacția autorităților

Trump, atac violent la adresa Germaniei, pe care o prezintă drept „prizoniera” Rusiei. Ce a răspuns Berlinul

Preşedintele american Donald Trump a lansat miercuri un violent atac la adresa Germaniei, pe care

PLANUL MINERVA: ROMANIA DISTRUSA SUB DICTATURA BINOMULUI – A trecut un an de la scrisoarea celor 84 de academicieni care avertizau: “Alarmanta incercare de erodare a identitatii, suveranitatii si unitatii nationale a Romaniei… Actiuni indreptate impotriva Statului si Poporului Roman… Solicitam institutiilor sa vegheze si sa actioneze pentru a preveni, contracara si pedepsi agresiunile la adresa identitatii, suveranitatii si unitatii nationale si a stabilitatii statului de drept”

  Generalul SRI Florian Coldea a sustinut, joi seara 5 aprilie 2018, o declaratie de

Jamie Oliver a CASTIGAT PROCESUL cu McDonalds! Mancarea lor NU ESTE COMESTIBILA!

Jamie Oliver a câștigat procesul împotriva lanțului de restaurante de tip fast-food McDonald’s reușind să

Închide