Credeți că de la manele ne vom mai putea întoarce la Johann Sebastian Bach ?

Diverse
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Zoe-Busulenga


Câteva gânduri rostite de Zoe Dumitrescu-Bușulenga.

loading...

“Eu nu înțeleg un lucru: când e atâta frumusețe întreagă pe lume, cum pot să mă duc să mă uit la firimituri, când eu am bucuria integrală a frumuseții? Şi, dacă fărâmițăm frumusețea, cum vom mai putea face drumul invers? Credeți că de la manele ne vom mai putea întoarce la Johann Sebastian Bach?”


“De la Freud încoace s-a produs o mutație: s-a pus sexul în locul capului. Asta e tristețea cea mai mare. Vedeți, la noi, la români există/exista/ o cuviință. Anumite cuvinte nu se pronunțau – nu erau niște tabu-uri, dar există/exista/ o pudoare. Acum “cuviința”, cuvântul acesta, a dispărut din dicționar. Nu am prejudecăți de niciun soi, dar felul în care ne purtăm ucide frumusețea.”

“Pentru mine, marea poezie a fost întotdeauna baia de frumusețe în care m-am cufundat când am avut nevoie de intrarea în altă dimensiune. Poezia ține, după părerea mea, de partea cea mai ascunsă, cea mai intimă a ființei noastre. Poezia echivalează aproape cu o rugăciune. În poezie te cufunzi pentru a te întoarce cu frumusețe. În rugăciune intri pentru a te integra absolutului.”


“Mă uit la programele Universităților. Nu mai găsesc nici urmă de greacă, de latină. Respectul pentru clasici nu mai există. Nu ne interesează trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie rădăcinile. O lume fără rădăcini este o lume fără morală. Se vorbește puțin și despre intelectualii dintre cele două războaie mondiale. Sunt nume care nu se mai pronunță, opere care nu se mai citesc, lucrări muzicale care nu se mai cântă. Există un fel de indiferență față de trecut. Lumea a început să uite să vorbească, pentru că nu mai citește.”

“Pentru omul de rând, libertatea înseamnă a ieși cu bâta la drum. Pentru omul superior, libertatea nu e decât interioară, ceea ce e un adevăr trist. În general, adevărurile sunt cam triste și de aceea lumea nu le iubește.”

“Marile mele iubiri au fost Eminescu și Enescu. Bărbatul vieții mele a fost soțul meu, Apostol Bușulenga. Un om admirabil. Un om de o cultură clasică admirabilă. Cunoștea latina și greaca. Poate asta m-a și atras la el. Am fost căsătoriți 45 de ani. Pe verigheta mea este gravat numele lui. Pe verigheta lui era gravat numele meu.”

Zoe Dumitrescu-Bușulenga (20 august 1920, București – 5 mai 2006)

Sursa: webcultura.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

1 thought on “Credeți că de la manele ne vom mai putea întoarce la Johann Sebastian Bach ?

  1. Cati credeti ca sculta manele si se mai uita la TV?( unde nu prea ai ce sa vezi interesant). Am noroc ca-mi place sa citesc; ca in Cluj sunt o multime de evenimente, care ne fac mai multa placere decat sa urmarim programele TV. Ca orice e mai bun decat show-rile penibile de pe diferite posturi. (Ex: aseara pe la ora 21 am vrut sa vad ce mai poti vedea si nu am gasit nimic!!!) Mai bine urmaresc seriale coreene pe internet din cand in cand decat sa ma uit la TV! Muzica de opera, Simfonica si alfel de muzica buna ascultam de pe Youtube, cu difuzoare, stereo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *