Consecințele abandonării iudaismului lui Iisus

Distribuie!by Faptul că Iisus a fost evreu este una dintre axiomele explicite ale Bibliei. Totuși, implicațiile nu au fost asumate în teologia creștină. Schimbarea zilei de odihnă a venit în […]
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

dreamstime_xxl_2151640-1170x779

Faptul că Iisus a fost evreu este una dintre axiomele explicite ale Bibliei. Totuși, implicațiile nu au fost asumate în teologia creștină. Schimbarea zilei de odihnă a venit în urma unui abandon al originii lui Iisus. Nu a fost însă singura schimbare. Unele au avut consecințe inclusiv pe plan politic. Holocaustul a fost una dintre acestea.

„Creștinii au uitat de faptul că Iisus a fost evreu”, potrivit scriitorului James Carroll. Iar acest lucru, în opinia sa, are consecințe grave. Caroll este cel mai bine vândut autor New York Times și câștigătorul Premiul Național de Carte. În Christ, Actually: The Son of God for The Secular Age a încercat familiarizarea creștinilor cu iudaismul lui Iisus. Carroll, de formație catolică, discută efectele negative ale ignorării tradiției religioase a lui Iisus și modul în care creștinii de astăzi ar putea recupera aspecte care permit o înțelegere mai exactă a contextului în care a trăit Iisus.

Iisus s-a născut și a murit evreu

Într-un interviu RNS, Jonathan Meritt l-a abordat pe Caroll, încercând să afle cât de profundă a fost aderența iudaică a lui Iisus. Autorul bestseller-ului consideră că spre deosebire de ceea ce se crede la nivel popular, Iisus nu doar că s-a născut într-un mediu iudaic, dar nici nu a avut intenția eludării legilor evreiești, așa cum mulți dintre teologi consideră. Din contră, Iisus chiar a insistat asupra acestora, chiar dacă a fost în dezacord cu alții în ceea ce privește sensul și aplicabilitatea lor în anumite contexte sau împrejurări diferite.

Mai mult decât atât, susține Caroll, creștinismul timpuriu a apărut ca o ramură a iudaismului. A fost necesară distrugerea templului de la Ierusalim de către armatele romane pentru a surveni o criză a credinței care să împingă gruparea creștină să se detașeze tot mai mult de religia mamă. Însă, spune Caroll, acest aspect a intervenit gradual, ruptura dintre Sinagogă și Biserică desăvârșindu-se în timpul împăratului Constantin cel Mare. Odată cu preluarea clientelei păgâne, creștinismul și-a schimbat în mod fundamental gândirea, dar și orientarea. Breșa deschisă după moartea apostolilor s-a transformat în prăpastie. În aceste condiții, divorțul de iudaism a venit în mod natural.

Două milenii de ignorare a iudaismului lui Christos

De aici au derivat și consecințele pe care creștinismul le înregistrează și azi în raport cu „fratele său mai mare”, după sintagma utilizată de papa Ioan Paul al II-lea. S-a conturat treptat imaginea unui Iisus aflat în adversitate cu întreg sistemul religios evreiesc. De aici și până la delimitarea creștinismului de tot ceea ce purta amprenta evreiască nu a mai fost decât un pas.

Caroll adâncește problema și insistă asupra faptului că cea mai importantă consecință a „amneziei” cu privire la origini este că adepții creștinismului au început să îi considere pe evrei ca dușmani nu numai ai Bisericii, ci ai lui Dumnezeu. Drept urmare, anti-iudaismul religios s-a transformat, de-a lungul secolelor, în antisemitism rasial.

Această permutare fatală nu este asumată integral nici măcar astăzi în țări cu veche tradiție creștină. De aceea se preferă perceperea Holocaustului ca o afacere germană, mai degrabă decât una preponderent creștină. Însă, o analiză profundă a antisemitismului indică faptul că acesta nu a fost o creație originală a Germaniei lui Hitler, ci el a apărut  pe terenul antievreiesc cultivat de biserica creștină de-a lungul multor secole. Practic, pentru Caroll, creștinismul și-a definit evoluția dincolo de iudaism, fapt care a dus la secole de antisemitism ce au culminat cu Holocaustul.

Antisemitism creștin?

Deși, la prima vedere, antisemitismul și creștinismul par să fie incompatibile (primul fiind construit pe ură, cel de al doilea pe dragoste față de aproapele), de-a lungul secolelor, contribuția multor teologi creștini la geneza urii față de evrei rămâne ca o pată pe trecutul istoric al religiei fondate de Iisus Christos.

Culpabilitatea creștină, din acest punct de vedere, este indiscutabilă. Cu atât mai mult cu cât, unele biserici creștine chiar au fost complice programului de exterminare a evreilor din al Doilea Război Mondial, dacă nu prin participare directă, prin pasivitate și indiferență. Literatura de specialitate a adus suficiente dovezi în această privință. Într-o abordare amplă, autorii cărții The Holocaust and the Christian World, demonstrează cum germenii urii față de evrei au încolțit în aproape toate confesiunile creștine. Acuzația de deicid era printre cele mai prezente.

Nici măcar acele orientări teologice care își propuneau reîntoarcerea la origini a creștinismului nu au reușit să „evadeze” din logica antisemitismului. Un exemplu concret îl constituie Martin Luther. Reformatorul german era convins că toți evreii se vor întoarce la varianta creștină propusă de el. Eșecul înregistrat l-a determinat să scrie un pamflet care a reactivat antisemitismul în Germania. Broșura s-a regăsit mai târziu în propaganda lui Hitler.

Consecințe pe termen lung

Ceea ce invocă Caroll și a fost exprimat în realitatea istorică poate genera o multitudine de întrebări. Ar fi putut fi și altfel? Și atunci de ce nu a fost? Problema este complexă și nu poate fi rezumată doar la răspunsuri unilaterale. Cu siguranță, clivajul care a apărut între creștini și evrei este direct responsabil pentru evoluția ulterioară a evenimentelor. Însă, dincolo de acesta au intervenit factori politici, economici și umani care pot explica sinuozitatea relațiilor dintre creștinism și iudaism. La acest fenomen a contribuit și supralicitarea anumitor texte biblice ale Noului Testament care păreau să sugereze și să justifice necesitatea unei breșe totale între cele două sisteme religioase. S-a pierdut din vedere că Iisus a fost evreu și s-a raportat într-un mod reformator și nu distrugător față de religia iudaică.

După două milenii se pot evalua pierderile. Dincolo de tragediile prin care evreii au fost nevoiți să treacă, creștinismul își trăiește propria sa dramă, una care este dată de insuficienta cunoaștere a propriei istorii și ignorării originii. Și, totuși, „nu poţi să fii un adevărat creştin, dacă nu recunoşti rădăcina ta ebraică.” Constatarea făcută de actualul Suveran Pontif nu ne poate lăsa pe indiferenți.  Miza ei este profundă, fiindcă obligă la o întoarcere la origini. Nu religia lui Christos a fost vinovată de soarta ulterioară a evreilor, ci modul greșit prin care urmașii lui Iisus au înțeles să se raporteze față de cei cu care împărțeau multe aspecte comune. Problema este însă extrem de spinoasă. O recunoștea și papa Francisc atunci când eticheta dialogul între creștinism și iudaism ca un „cartof fierbinte”. Complexitatea fenomenului este dată de faptul că acest clivaj care s-a produs în timp a generat o sumedenie de contraste între cele două religii, sedimentând aspecte în tradiția creștină care au apărut din dorința de a mări distanța față de mediul evreiesc.

 

 

Sursa:

 

Citiți și...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Stiri Extreme

Stiri Extreme: Capitalism, Ceausescu, Conspiratii, Design, Diverse, Eminescu, Istorie, Masonerie, Pamflet, Politica, Sanatate, Simboluri si Spiritualitate. Contact: office@stiri-extreme.ro

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută publică şi nici nu va fi folosită în interes comercial fără acordul utilizatorului ei. Ea este necesară din motive de securitate şi siguranţă

Poţi folosi următoarele etichete HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

*

Close
Citește mai multe:
Gabriele Kuby: „Vor să ajungă la copiii voştri! Îi vor sexualiza, iar sexualizarea copiilor va prăbuşi civilizaţia”

  Unul din cei mai importanţi autori germani, sociologul Gabriele Kuby, consideră că Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite fac...

Atentat deosebit de grav la Ankara, ambasadorul Rusiei în Turcia a fost asasinat!

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost împușcat în timp ce vizita o galerie de artă din capitala Turciei....

Situația actuală a imobilului pierdut de Klaus Iohannis

  Klaus Iohannis a anunțat, prin intermediul Administrației Prezidențiale, că o să restituie banii încasați ilegal din momentul pronunțării deciziei...

ALEASA AMBASADELOR – Judecatoarea Florica Roman de la CA Oradea acuza blatul pentru Kovesi: “Numirea Laurei Kovesi la DNA a fost facuta in baza unor intelegeri in afara legii, oculte, sub supravegherea unor ambasade… Ambasadorii nu au vorbit despre importanta respectarii drepturilor si libertatilor, dar au aplaudat abuzurile si tacticile staliniste ale DNA, au redus justitia la lupta anticoruptie si au asociat DNA cu procurorul sef, compromitand ireparabil imaginea acestei structuri”

  Laura Kovesi a ajuns in fruntea DNA in urma unor intelegeri oculte, in afara legii, girate de ambasadorii marilor...

Așa-zișii „parteneri strategici” ne jefuiesc mai rău decât turcii! Fanarioții au fost „parfum” pe lângă alogenii și românii trădători care ne conduc acum!

  În istoria noastră persistă complexul tributului plătit turcilor. Faptul că timp de 400 de ani am cotizat la Înalta...

Închide