luni, ianuarie 21, 2019

#COLECTIV: „Sistemul” a mințit o lună întreagă

Politica Simboluri
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

 

Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, directorul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, și șeful secției de arși, profesorul Ioan Lascăr, au ales să ascundă adevărul, în niște momente de solidaritate umană uriașă, în care nimeni nu credea că în România au mai rămas resurse pentru minciună.

loading...

Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, șeful secției de arși, profesorul Ioan Lascăr, și directorul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, au ales să ascundă adevărul, în niște momente de solidaritate umană uriașă, în care nimeni nu credea că în România au mai rămas resurse pentru minciună. FOTOGRAFII: Sergiu Brega/RISE Project, Alexandru Raita/Mediafax, Alexandru Hojda/Mediafax, Marian Iliescu/Adevărul.

Oameni de la vârful sistemului de Sănătate au găsit puterea să mintă opinia publică, privind frontal obiectivul camerelor de filmat, în zilele de doliu care au urmat tragediei de la clubul Colectiv.


În noiembrie, atunci când toată lumea căuta soluții de tratament pentru cei peste 50 de răniți care se zbăteau între viață și moarte, presa și-a amintit că, la Spitalul Floreasca, în aprilie, fusese inaugurată o unitate medicală ultramodernă, specializată tocmai în tratarea pacienților cu arsuri grave.

Statul investise in ea aproximativ 7 milioane de euro. Era cea mai modernă din țară.


“De ce nu este folosită acum?”, au întrebat ziariștii.

Ministrul de atunci al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, profesorul Ioan Lascăr (șeful secției de chirurgie plastică de la Floreasca, la data aceea) și Radu Macovei (directorul Spitalului Floreasca) au oferit numeroase răspunsuri pentru a justifica nefolosirea acestei noi capacități medicale.

Cele mai multe, menite să demonstreze lipsa ei de eficiență în fața unui dezastru atât de mare.

Nici unul dintre răspunsuri nu era adevărat.

În realitate, deși trecuseră șapte luni de la inaugurarea ei – cu tam-tam mediatic – în noiembrie, atunci când ar fi fost de folos, unitatea nu era decât o simplă butaforie exorbitantă.

Documentele obținute acum de RISE Project probează că, în zilele de după momentul Colectiv și în alte 30 de zile după aceea, unitatea nu făcea încă parte din structura autorizată a spitalului.

Ea nu a avut cum sa primească pacienți până pe 10 decembrie 2015.

Abia pe 10 decembrie, la capătul unei proceduri inițiate pe 16 iulie, Direcția de Sănătate a Municipiului București a eliberat Spitalului Floreasca o autorizație de funcționare în a cărei anexă figurează și această unitate de îngrijire a marilor arși.

Până pe 10 decembrie, în acte, unitatea avea doar statutul de „spațiu în curs de dotare”.

Până pe decembrie 2015, unitatea superscumpă pentru îngrijirea marilor arși a fost, din punct de vedere instituțional, doar un spațiu în curs de dotare.

Până pe 10 decembrie 2015, unitatea superscumpă pentru îngrijirea marilor arși a fost, din punct de vedere instituțional, doar un grup de „spații în curs de dotare”.

Or, din punct de vedere legal, până când o capacitate medicală nu e cuprinsă în autorizația sanitară a unui spital, ea nu poate fi folosită la tratarea pacienților.

Dacă această unitate ar fi fost funcțională la data accidentului de la Colectiv, cinci dintre răniți ar fi putut fi îngrijiți aici, fiind feriți de infecțiile intraspitalicești care au decimat victimele focului de pe 30 octombrie. Statul ar fi economisit banii plătiți pentru transferarea acestora în străinătate, la unități de același nivel.

Autorizația de funcționare pe sema căreia Spitalul Floreasca și-a desfășurat activitatea între 2014 și decembrie 2015, AICI.

Autorizația de funcționare emisă pe 10 decembrie 2015, în baza căreia Spitalul își desfășoară astăzi activitatea, AICI.

De ce nu a fost inclusă această unitate medicală în structura autorizată a Spitalului Floreasca, încă de la inaugurarea din aprilie? De ce nu era operațională pe 30 octombrie?

Nici unul dintre cei invocați mai sus – Nicolae Bănicioiu, Ioan Lascăr și Radu Macovei – nu a răspuns. 

Ce au făcut a fost să evite continuu rostirea adevărului.

Iată, mai jos, câteva declarații false prin care au încercat să ascundă o aberație a sistemului pe care îl conduceau.

Aceea că cea mai modernă unitate medicală de arși din România nu era folosită la cel mai mare dezastru cu arși care a lovit România.

Ministrul Nicolae Bănicioiu, 2 noiembrie, Europa FM: „[Unitatea] este în stare de a fi funcțională”.
(N.r.: nu era funcțională).

Ministrul Nicolae Bănicioiu, 2 noiembrie, TVR: „Această unitate va fi funcțională în două zile”.
(N.r.: a devenit funcțională abia 38 de zile mai târziu).

Ministrul Bănicioiu, 2 noiembrie, TVR: „Din prima seară (n.r. – seara incendiului, 30 octombrie), i-am spus profesorului Lascăr: <<Unitatea vă este folositoare acum?>> Și a zis: <<Da, în câteva zile, va fi folositoare>>.”
(N.r.: nu a putut fi folosită până pe 10 decembrie).

Ioan Lascăr, șef al secției de arși de la Floreasca la data aceea, 2 noiembrie, Gazeta Sporturilor: „Până acum,unitatea modernă de arși nu a fost folosită de când a fost inaugurată pentru că nu am avut mari arși și au fost, e adevărat, și niște probleme la sistemul de aer. (…) Dar s-au remediat”.
(N.r. – Chiar dacă ar fi existat pacienți cu arsuri mari, unitatea nu era operațională. De altfel, ea nu a fost folosită nici când la Spitalul Floreasca au fost aduși, într-o singură seară, 14 arși de la Colectiv, exact tipul de victime pe care era menită să le trateze. Instalația de aer invocată de Lascăr fusese achiziționată de spital, cu bani de la Primăria Sector 1, încă din 2010. Costase 174.000 de euro și fusese livrată de firma Aer Tech Service. Nu se cunoaște dacă problemele la instalația de aer, menționate de Lascăr, au provocat în vreun fel întârzierea procesului de integrare a acestei unități în structura autorizată a spitalului. De altfel, medicul le minimalizează și spune că au fost remediate).

Inaugurarea unității de mari arși, petrecută în aprilie 2015, în prezența ministrului Bănicioiu, a șefului secției de chirurgie plastică, Ioan Lascăr, și a primarului Andrei Chiliman, a fost doar un moment de operetă. FOTO: Primăria Sector 1.

Inaugurarea unității de mari arși, petrecută în aprilie 2015, în prezența ministrului Bănicioiu, a șefului secției de chirurgie plastică, Ioan Lascăr, și a primarului Andrei Chiliman, a fost doar un moment de operetă. FOTO: Primăria Sector 1.

Ioan Lascăr, 2 noiembrie, conferință de presă: „Din motive de utilizare în condiții de eficiență maximă a resurselor noastre umane, am dedicat o parte din spațiul secției de ATI (n.r. – a Spitalului Floreasca) îngrijirii în primele etape a acestor bolnavi arși. În momentele când vom putea disocia cazurile efectiv grave de cele care au o traiectorie evolutiv medie, vom putea instala patru-cinci pacienți în acest spațiu (n.r. – unitatea modernă pentru îngrijirea marilor arși). Cele cinci paturi, evident, nu puteau face față internării celor 14 pacienți (n.r. – câți răniți de la Colectiv se găseau atunci la Spitalul Floreasca) decât dacă-i puneam câte trei în pat”.
(N.r.: În realitate, paturile unității pentru îngrijirea marilor arși nu puteau fi utilizate deloc.)

Ioan Lascăr, 2 noiembrie, DIGI 24: „În momentul în care resursa umană va fi integral angajată și, repet, săptămâna viitoare vom avea iarăși un concurs pentru ocuparea posturilor de asistente rămase vacante – după ce [alte asistente] și-au dat demisa în lanț, din motive de remunerație modestă – sperăm să putem folosi și acele paturi din plin (n.r. – paturile unității)”.
(N.r.: Unitatea pentru îngrijirea marilor arși nu funcționase deloc, deci asistentele respective nu aveau de unde să-și fi dat demisia. Procedura de autorizare a spitalelor presupune ca, la momentul în care se face evaluarea de către Direcția de Sănătate, întreaga schemă de personal să fie ocupată. Autorizarea unui spital nu este condiționată de rămânerea în posturi a personalului. De altfel, această explicație o contrazice pe cea anterioara, in care Ioan Lascăr spune că nu folosește unitatea pentru că nu poate încă să trieze pacienții).

Radu Macovei, directorul Spitalului Floreasca, 10 noiembrie, răspuns în scris, la o întrebare trimisă de RISE Project: „Da, Spitalul Clinic de Urgență are autorizația sanitară de funcționare (care cuprinde și Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă) eliberată de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București”.
(N.r.: Întrebarea RISE nu se referise însă la Spitalul Floreasca, în ansamblu, despre care era evident că are autorizație sanitară, ci la unitatea de arși inaugurată cu șapte luni în urmă.)

Ce știm, până acum, despre unitatea de îngrijire a marilor arși de la Floreasca:

  • Este cea mai modernă unitate de îngrijire a arșilor din România.
  • Inaugurată în aprilie 2015, a devenit funcțională abia în decembrie 2015.
  • Amenajarea spațiului în care funcționează a costat statul român aproximativ 3,5 milioane de euro. Banii au fost plătiți de Primăria Sectorului 1.
  • Utilarea ei medicală a costat 3,3 milioane de euro, plătiți de Spitalul Floreasca către firma Gemedica. (Acordul cadru în baza căruia s-au făcut aceste plăți se ridica la 9 milioane de euro).
  • Firma Gemedica este patronată de Aurel Galea, prietenul intim, sponsorul de campanie electorală și partenerul de afaceri al lui Sorin Oprescu.
  • Cel care a realizat caietul de sarcini al licitației câștigate de Gemedica, profesorul Ioan Lascăr, acordă consultații medicale la clinica Academica, pe care Galea o patronează împreună cu Sorin Oprescu.
  • Gemedica a câștigat această licitație fără să o concureze nimeni. La fel s-a întâmplat la toate licitațiile pe care Gemedica le-a câștigat la Spitalul Floreasca – în sume de ordinul milioanelor de euro.

Ionuț Stănescu

Sursa:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Citește mai multe:
Care sunt argumentele unui copil de 12 ani, la un concurs de retorică, unde își alege subiectul avortului

Vi s-a întâmplat vreodată să fiți într-o discuție cu cineva și, văzând că nu împărtășiți aceleași valori, să încercați să...

Mesaj disperat: Serviciul meteo al unei ţări nu se privatizează. Opriţi nebunia începută de Guvernul Cioloş!

Fostul director general al ANM, Ion Sandu, a cerut joi Executivului să oprească procedurile începute de Guvernul Cioloş privind instalarea unui...

Ghiţă s-a lăsat prins în Serbia condusă de prietenul său Vucic pentru a nu fi extrădat în România

Sebastian Ghita a fost capturat. In Serbia. Eu cred ca a dorit sa fie capturat. Si nu oriunde, ci taman...

DR. N.C. PAULESCU INVENTATORUL INSULINEI VORBESTE DESPRE IMPORTNATA LUI IISUS, A LUI DUMNEZEU SI A BISERICII IN STIINTA SI CONTRA RAULUI PE PLANETA

PROFESOR LA FACULTATEA DE MEDICINĂ DIN BUCUREŞTI FIZIOLOGIE FILOSOFICĂ CELE PATRU PATIMI REMEDIILE LOR „Şi nu ne duce pre noi în ISPITA, Ci ne...

Închide