Cea mai mare putere militară a lumii devine invincibilă. Google se implică în afaceri militare. Angajații nu sunt de acord!

Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Google ajută armata americană să creeze arme capabile să-şi urmărească zile şi săptămâni în şir ţinta, alegându-şi momentul optim pentru a o distruge.

loading...

“Suntem de părere că Google nu ar trebui să se implice în afaceri militare” – astfel începe o scrisoare de protest semnată de mii de angajaţi ai Google la începutul anului. A fost un demers fără precedent: angajaţii gigantului american i-au cerut şefului companiei, Sundar Pichai, să oprească colaborarea cu Pentagonul la proiectul “Maven”.Este vorba de programe bazate pe inteligenţă artificială (IA), care pot analiza în detaliu imagini video.


De ce se interesează atât de intens armata americană de munca unor producători giganţi de softuri precum Google sau Microsoft? Pentru că nu poate crea singură programe de acest tip la un asemenea nivel de calitate, în condiţiile în care are însă mare nevoie de ele. Armele dotate cu astfel de algoritmi pot identifica şi lovi singure ţintele. Războiul viitorului se va purta cu mai puţini soldaţi şi cu multe arme inteligente. Demult sunt folosite deja inovaţiile din domeniul inteligenţei artificiale în scopuri militare.

Iar angajaţii Google nu îşi doresc aşa ceva – pe bună dreptate. Scrisoarea lor abordează unul din aspectele etice fundamentale ale epocii noastre. Computerele devin tot mai performante, se apropie tot mai mult de modul în care funcţionează creierul uman. Ceea ce generează şanse enorme, dar şi pericole mari. Marile puteri militare ale lumii aşteaptă cu lăcomie să pună mâna pe astfel de algoritmi cu care să-şi doteze roboţii militari.


Rezultatele sunt rachete, drone şi focoase care, odată lansate, nu mai au nevoie de îndrumare umană pentru a-şi realiza treaba. Arme capabile să-şi urmărească zile şi săptămâni în şir ţinta, alegându-şi momentul optim pentru a o distruge. Niciun soldat nu mai dă la final comanda de atac într-o situaţie concretă. Astfel de sisteme parţial autonome se folosesc deja.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *