Banca Mondiala: Romania este pe primul loc din Europa la abandon scolar si la analfabetism | dublarea salariilor profesorilor a fost inutila!

Conspiratii
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Elevii din Romania merg ani buni la scoala fara sa invete mai nimic. Asta sustin expertii Bancii Mondiale, care au lansat, la Bucuresti, raportul privind Dezvoltarea Globala, ce are ca tema educatia. Prezent la eveniment, presedintele Klaus Iohannis a tras si el un semnal de alarma, vorbind despre analfabetismul functional, extrem de mare in randul tinerilor, dar care se reflecta si in inaltele sfere ale politicii romanesti.

loading...

Romania este pe primul loc in Europa la abandon scolar si foarte aproape de ultimul, atunci cand vine vorba de rezolvarea problemelor simple si practice sau de intelegerea unui text citit.


Raportul Bancii Mondiale atrage atentia autoritatilor ca a merge la scoala nu este totuna cu a invata. Iar dintre tarile analizate, Romania se pare ca are mari probleme la acest capitol.

Hasley Rogers, co-autor al Raportului, Banca Mondiala: „In Romania, media anilor de scoala pentru tinerii adulti este de 12 ani, dar daca ajustezi asta la timpul de invatare, sunt de fapt doar 9 ani si jumatate. Trebuie sa schimbati felul in care profesorii sunt pregatiti, ca sa stie cum sa predea noul curriculum, trebuie sa schimbati modul in care sunt evaluati profesorii si elevii”.


Economistul Bancii Mondiale a mai spus ca doar majorarea salariilor pentru profesori nu este o solutie, dand exemplul Indoneziei, care a dublat lefurile dascalilor in 2005.

Hasley Rogers, co-autor al Raportului, Banca Mondiala: „Dublarea salariilor nu a dus la nicio imbunatatire a competentelor profesorilor, a efortului depus de ei sau in performantele elevilor. Iar asta a costat miliarde de dolari.”

Presedintele a aratat si el catre guvernanti. El nu se simte vinovat, doar politicienii sunt de vina, el nu!

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: „Sistemul educational trebuie sa aiba capacitatea de a face o diferenta reala in nivelul de cunostinte al copiilor, nu doar sa bifeze un numar de ani petrecuti pe bancile scolii. Un studiu din 2016 ne avertiza ca ne confruntam cu o rata de analfabetism functional de 42%, care se reflecta foarte vizibil si in inaltele sfere ale politicii romanesti.”

Analfabetismul functional inseamna ca elevii nu stiu sa rezolve o problema simpla de aritmetica sau sa inteleaga un text la prima citire. Trei testari internationale PISA consecutive, in 2009, 2012 si 2015 au aratat ca doar 58% dintre tinerii de 15 ani au cunostintele de baza dobandite in scoala. Prin comparatie, in Japonia 99% dintre elevi ating acest nivel.

Presedintele a vorbit si despre cum Romania e campioana la abandonul scolar, cu aluzie directa la gafa premierului Viorica Dancila.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: „Continuam sa ne indepartam de obiectivul Europa 2020 sau 20-20, cum se spune mai nou, in domeniul parasirii timpurii a scolii, cu o cifra de peste 18%.”

Raportul Bancii Mondiale recomanda implicarea angajatorilor in procesul de invatare, atragerea si mentinerea celor mai buni absolventi spre cariera didactica, investitii mai mari, mai ales in mediul rural si in orasele mici, continuarea politicilor bune, indiferent de cine este la guvernare, arata stirileprotv.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *