Anunț-șoc de la Moscova: Trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău

Politica
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a făcut o declarație surprinzătoare, afirmând că Rusia trebuie să fie gata pentru cel mai rău scenariu.

loading...

Economia rusă arată mai bine decât în urmă cu un an, dar ea trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, deoarece continuă să sufere din cauza prețului scăzut al petrolului și al impactului sancțiunilor Statelor Unite și ale Uniunii Europene, a spus Dmitri Medvedev, potrivit Voice of America citat de ro.blastingnews.com.


Vorbind la Moscova, la Forumul economic anual Gaidar, Medvedev a remarcat faptul că 2015 a fost probabil cel mai dificil an pentru economia Rusiei din ultimul deceniu. „Multitudinea de probleme din acest an a condus la scăderea volumului producției și la reducerea afacerilor”, a punctat prim-ministrul rus. Economia din Rusia s-a contractat cu 3,8% anul trecut din cauza scăderii valorii exporturilor de petrol, care s-au redus cu 70% din cauza coborârii prețului petrolului la 30 de dolaribarilul.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, cauzate de anexarea Crimeei din 2014 și a sprijinului acordat de Moscova rebelilor din estul Ucrainei, au dus la tăierea creditelorinternaționale pentru băncile rusești. Valoarea monedei naționale a scăzut la un nivel record, de la 30 de ruble pentru un dolar la 75. În timp ce inflația din 2015 a ajuns înRusia la 15,5%, prețurile de consum au crescut între 20% și 30%. Numărul rușilor aflați sub pragul sărăciei a urcat la peste 20 de milioane de persoane.


Prim-ministrul a recunoscut faptul că jumătate din bugetul federal depinde de exporturile de petrol. ”Rezervele au reușit să echilibreze bugetul pentru acest an. Dar, dacă prețul petrolului va scădea în continuare, va trebui să ajustăm parametri noștri fiscali”, a spus Medvedev.

Oficialii ruși au anunțat că au fost elaborate planuri de reducere a cheltuielilor federale. Bugetul Rusiei pentru 2016 a fost conceput în luna octombrie 2015, în ipoteza unui preț al petrolului de 50 de dolari barilul, dar mulți analiști consideră că acesta se va situa între 30 și 40 de dolari barilul și chiar ar putea scădea spre 20.

Ministrul Economiei Alexei Uliukaiev a declarat că dacă prețul petrolului va rămâne unul scăzut pe o perioadă lungă de timp, se vor impune alte măsuri, precumprivatizarea unor bănci de stat, creșterea impozitelor și mărirea vârstei de pensionare. Medvedev a spus că este nevoie de un nou model de creștere economică, iar Rusia trebuie să se obișnuiască cu prețul scăzut al petrolului pe piața internațională din întreaga lume.

 

 

Sursa:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *