Aeroporturile din Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi scoase la privatizare

Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

loading...

Ministerul Transporturilor propune listarea la bursă a Companiei Naţionale „Aeroporturi Bucureşti” (CNAB) şi a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” (CNAPM) Constanţa prin oferte publice primare iniţiale (IPO) de vânzare a unor pachete de acţiuni de 20-25% din capitalul social al societăţilor.

CNAB administrează cele două aeroporturi din Bucureşti, Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa). Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea – 20%.


Potrivit proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2016, lansat în dezbatere publică, se impune modificarea strategiei de privatizare actuale în condiţiile în care, conform unui memorandum publicat pe 4 octombrie 2016 de Executiv, s-a convenit ca la CNAB şi CNAPM Constanţa să aibă loc o majorare de capital social prin emiterea de noi acţiuni reprezentând 20-25% din capitalul social al fiecărei companii şi vânzarea acestora prin BVB.

„Pentru Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti – SA şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa se impune modificarea strategiei de privatizare actuale, pentru vânzarea de acţiuni emise prin majorarea capitalului social, prin derularea de către companii a câte unei oferte publice primare iniţiale de vânzare de acţiuni (IPO) pentru pachete de acţiuni reprezentând 20-25% din capitalul social al companiilor. Se intenţionează promovarea şi derularea de către companii a câte unei IPO prin emiterea de acţiuni suplimentare reprezentând 20-25% din capitalul social al fiecărei companii. În cazul derulării IPO, sumele ce vor fi încasate aparţin companiei emitente şi vor fi folosite de către aceasta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”’, se menţionează în instrumentul de motivare care însoţeşte proiectul de HG publicat pe site-ul ministerului.


În proiectul de HG finalizarea procesului de privatizare la o serie de societăţi comerciale aflate în portofoliul MT este prevăzută pentru anii 2017 şi 2018.

Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” (CNAB) şi-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale Capitalei – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu. CNAB a fost înfiinţată prin fuziunea societăţilor care gestionau cele două aeroporturi bucureştene.

Aeroporturile „Henri Coandă” şi „Aurel Vlaicu” au fost incluse în top 5 european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în luna august 2016, de către Airports Council International – Europe, a informat la mijlocul lunii octombrie 2016 CNAB.

 

Sursa: m.evz.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

1 thought on “Aeroporturile din Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa vor fi scoase la privatizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Citește mai multe:
Cine și de ce ascunde adevărul despre ziua de 23 decembrie 1989 ? Ziua in care Ceaușescu a fost adus la București, la M.Ap.N in secret !

Prof. univ. dr. Ion Coja De ce ni se ascunde acest „detaliu"? Cu cine s-a

Pr. Adrian Fageteanu: “E vremea lui… SCAPA CINE POATE!”

Transcrierea partiala a cuvintelor rostite in acest filmulet de parintele Adrian Fageteanu pentru vremurile de

Dramele familiilor plecate în țări străine. Englezii cer arestarea românului care își vrea copiii înapoi de la un cuplu de homosexuali!

Florin Barbu i-a scris unuia dintre părinții adoptivi ai Dianei și ai lui Andy: „Te

SE APROPIE RĂZBOIUL? Rușii aduc 100.000 de militari, 800 de tancuri și 400 de piese de artilerie la granița cu Polonia și Țările Baltice

Digi24.ro: Rusia se pregătește să trimită până în toamnă peste 100.000 de militari la marginea estică

Închide